Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Η Ευρώπη συγκαλύπτει τα εγκλήματα του Ερντογάν

 
Ο «Guardian» μόλις ανακάλυψε ότι η Τουρκία στέλνει τζιχαντιστές στη Λιβύη και το έκανε και θέμα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρει τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται πλέον τόσο από την αμερικανική διπλωματία όσο και από διεθνή ΜΜΕ.
  
Δύο χιλιάδες Σύροι τζιχαντιστές έχουν ταξιδέψει από την Τουρκία στη Λιβύη ή πρόκειται να το κάνουν άμεσα, προκειμένου να πολεμήσουν στα πεδία των μαχών, σύμφωνα με συριακές πηγές και στις τρεις χώρες, τις οποίες επικαλείται ο βρετανικός «Guardian».
Η «πρωτοφανής αυτή εξέλιξη», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα που τώρα… ανακάλυψε αυτό που συμβαίνει εδώ και έξι μήνες και… πέφτει από τα σύννεφα, «απειλεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τον πόλεμο στη Λιβύη». Σώπαααα… σχολιάζουμε με τη σειρά μας.
Η ανάπτυξη των Σύρων τζιχαντιστών στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε μετά τη συμφωνία Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης για συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας, η οποία εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, υποστηρίζει ο «Guardian», αλλά δεν είναι έτσι, έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι.
Η Άγκυρα έχει στηρίξει τη συριακή ισλαμική αντιπολίτευση από τις πρώτες μέρες της εμφύλιας σύρραξης.
Η Τουρκία, επισημαίνει η «Guardian», χρησιμοποιεί τους ίδιους «αντάρτες» εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από την κατάσταση στη Συρία», επισημαίνει στον «Guardian» η Κλαούντια Γκατσίνι, ειδική σε θέματα της Λιβύης από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων.
«Το αντιτουρκικό αίσθημα είναι ήδη ισχυρό εξαιτίας της παρέμβασης της Άγκυρας και αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος του Χαφτάρ».
Οι «Σύροι αντάρτες», όπως χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα τους τζιχαντιστές, έχουν υπογράψει συμβόλαια για έξι μήνες με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και όχι με τον τουρκικό στρατό.
Μηνιαίως θα αμείβονται με το ποσόν των 1.800 ευρώ, ήτοι πολύ περισσότερα συγκριτικά με τις 450-500 τουρκικές λίρες (70 – 80 ευρώ) που παίρνουν κάθε μήνα στη Συρία.
Σε όλους έχει δοθεί η υπόσχεση ότι θα αποκτήσουν τουρκική ιθαγένεια.
Η Τουρκία αναλαμβάνει ακόμη τα ιατρικά έξοδα για τους τραυματίες στρατιώτες και είναι υπεύθυνη για τον επαναπατρισμό των νεκρών στη Συρία.
Η Άγκυρα και η Τρίπολη αρνούνται την παρουσία Σύρων ατάκτων στη Λιβύη.
Η Τουρκία έχει στείλει μόλις 35 στρατιώτες στην Τρίπολη με συμβουλευτική ιδιότητα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.