Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Σκληρή ισλαμοποίηση στα κατεχόμενα της Κύπρου επιχειρεί η Τουρκία – Στον «αέρα» ραδιόφωνο ισλαμικής προπαγάνδας

 
Η Τουρκία δεν επιδιώκει μόνο τον πολιτικό έλεγχο των κατεχομένων στην Κύπρο αλλά στοχεύει να επιβληθεί και θρησκευτικά στους Τουρκοκύπριους, μια κατ’ εξοχήν κοσμική οντότητα, γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
  
Μέσω του θρησκευτικού ιδρύματος «Ντίγιανετ» η Τουρκία προχώρησε και στην ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού του οποίου, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, το περιεχόμενο θα είναι καθαρά θρησκευτικό.
Οι πληροφορίες αυτές έρχονται να ενισχύσουν τα όσα καταγράφει ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τη συστηματική παρέμβαση της Τουρκίας στα κατεχόμενα.
Πάντως εντός των κατεχομένων οι πολιτικοί ηγέτες κάθε άλλο παρά ενοχλούνται από τον ρόλο της Τουρκίας και φροντίζουν να εργάζονται προς υλοποίηση των οραμάτων της, όπως είναι η «γαλάζια πατρίδα».
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες προκειμένου ο θρησκευτικός ραδιοφωνικός σταθμός «Diyanet Radyo» να αρχίσει να μεταδίδει τις εκπομπές του και στα κατεχόμενα.
Ο εν λόγω σταθμός λειτουργεί στην τουρκική επικράτεια από το 2013 και εκπέμπει σε συνεργασία με την τουρκική κρατική τηλεόραση TRT και το Γραφείο Θρησκευμάτων της Τουρκίας.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να δοθεί άδεια για μετάδοση σε ένα σταθμό «που μεταδίδει ακραία ισλαμικά μηνύματα».
Όπως γράφει η «Αφρίκα» από τον εν λόγω σταθμό ακούγονται μηνύματα πως «δεν πρέπει να παντρεύονται μη μουσουλμάνους» ή «τα κορίτσια μπορούν να κυοφορήσουν και στα εννιά τους».
Η προώθηση της θρησκευτικής προπαγάνδας είναι ένα από τα σχέδια που προωθεί η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ελέγξει τα κατεχόμενα.
Η δημιουργία θρησκευτικού ραδιοφωνικού σταθμού ήρθε να προστεθεί στην κατασκευή τζαμιών και προσπάθεια κατασκευής θρησκευτικής σχολής.
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, προχώρησε σε καταγγελία των ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα.
Με επιστολή του προς την Κομισιόν ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αναφέρεται στο θέμα της συστηματικής παρέμβασης της Τουρκίας στα κατεχόμενα «που περιλαμβάνει τόσο την αλλαγή της δημογραφικής δομής, όσο και της οικονομικής επιβολής και της προσπάθειας ισλαμοποίησης των κατεχομένων».
Ανάμεσα σε άλλα, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια «αυξάνονται οι πολιτογραφήσεις Τούρκων εποίκων που φτάνουν από την Τουρκία στην Κύπρο, και έτσι αλλοιώνεται η πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων, όπως επίσης και η δημογραφική δομή της κοινότητας».
Σημειώνει πως ήδη υπάρχει πολιτικό κόμμα του οποίου τα μέλη είναι αποκλειστικά έποικοι.
Αναφέρεται στις πιέσεις από πλευράς Τουρκίας για να αυξηθούν οι πολιτογραφήσεις εποίκων αλλά και τον έλεγχο της οικονομίας των κατεχόμενων.
Όσον αφορά τον χώρο του πολιτισμού «η τουρκική κυβέρνηση εισάγει ένα «Kulturkampf» κατά της κοσμικής τουρκοκυπριακής κοινότητας και προσπαθεί να επιβάλει θρησκευτικά στοιχεία στη δημόσια ζωή».
Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ζητά να μάθει από την Επιτροπή τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να βοηθήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επιβιώσει «με τη δική της ταυτότητα και αξιοπρέπεια ως συνιστώσα της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Κύπρου».

Συμβολή στο όραμα «γαλάζια πατρίδα»

Για την πολιτική ηγεσία ή καλύτερα την τουρκοκυπριακή δεξιά δεν φαίνεται να μπαίνει οποιοδήποτε ζήτημα για τον τρόπο που παρεμβαίνει η κυβέρνηση Ερντογάν στα κατεχόμενα.
Πολιτικοί όπως ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, εμφανίζονται έτοιμοι να υπερασπιστούν το όραμα της Τουρκίας για τη «Γαλάζια πατρίδα».
Γιατί, σύμφωνα με τον Τατάρ, θα υπερασπιστούν «τα δικαιώματά τους στη θάλασσα» και «θα προστατεύσουν τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” (σ.σ. ψευδοκράτος)».
Ο Ερσίν Τατάρ είναι ένας εκ των υποψηφίων για τις «εκλογές» που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλη στα κατεχόμενα.
Οι δηλώσεις του έγιναν στη διάρκεια ανακοίνωσης της απόφασης για υποψηφιότητα Τατάρ.
Από τον χώρο της τουρκοκυπριακής δεξιάς προέρχεται και ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι (μέχρι πρόσφατα ηγέτης του Κόμματος του Λαού) ο οποίος χαιρέτισε την έναρξη εργασιών από το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» σε περιοχή που –κατοχικό καθεστώς και Τουρκία– υποστηρίζουν ότι ανήκει στο ψευδοκράτος, καταλήγει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».