Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Έξαλλος με τη Ρωσία είναι τώρα ο Ερντογάν επειδή επιτίθεται στους τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ

 
 
Κατά της Ρωσίας στράφηκε σήμερα Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Άγκυρα αναφορικά με τη βορειοδυτική Συρία,
όπου η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους.
  
«Με τη Ρωσία υπογράψαμε συμφωνίες.
»Αν η Ρωσία σέβεται τις συμφωνίες αυτές, τότε θα κάνουμε το ίδιο.
»Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν τις σέβεται», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το πρακτορείο Anadolu.
Η σπάνια αυτή κριτική του Τούρκου προέδρου προς τη Ρωσία έγινε μετά την ανακατάληψη από τον συριακό στρατό της Μααράτ αλ Νουμάν, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, έπειτα από μήνες βομβαρδισμών.
«Οι αρμόδιες Αρχές μας συνομιλούν με τους Ρώσους ομολόγους τους. Τους λέμε: “Σταματήστε τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ.
»Αν το κάνετε, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, η υπομονή μας εξαντλείται. Από τώρα και στο εξής θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο”», προειδοποίησε ο Ερντογάν.
Η Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους τζιχαντιστές, και η Ρωσία, που στηρίζει το συριακό καθεστώς, ξεκίνησαν να συνεργάζονται στενά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία το 2016.
«Δεν έχει μείνει τίποτα από αυτό που αποκαλούμε Αστάνα και Σότσι», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Τι μπορούν να κάνουν η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν για να αναβιώσουν αυτή τη διαδικασία; Θα πρέπει να δούμε», πρόσθεσε.