Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Ο κοροναϊός στέλνει τους επενδυτές στα καταφύγια

 
Στα ύψη χρυσός, γεν, ομόλογα, στα βάθη μετοχές, γουάν, πετρέλαιο
Τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες στα σπίτια τους και τους επενδυτές στα καταφύγια στέλνει ολοταχώς ο κοροναϊός. Οι θάνατοι στην Κίνα  πλησιάζουν ήδη τους 100, ενώ οι έχοντες ασθενήσει από τον ιό ξεπέρασαν παγκοσμίως του 2.800. Ευλόγως οι φόβοι για επιπτώσεις στην οικονομία (την κινεζική αλλά και την παγκόσμια) πληθαίνουν.
 
Οι αγορές ομολόγων, ο χρυσός και το ιαπωνικό γεν συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια. Όχι όμως και η αγορά πετρελαίου που, ως προθεσμιακή που είναι, έχει τα τελευταία χρόνια εξελιχθεί κι αυτή σε ασφαλές καταφύγιο – ακριβέστερα σε… πράσινο τραπέζι χρηματιστηριακού τζόγου σε περιόδους οικονομικών αβεβαιοτήτων και γεωπολιτικών αναταράξεων.
Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, οι επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση που θα έχει ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη μετάδοση του κοροναϊού ανά την υφήλιο – εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η νοσηρή ατμόσφαιρα που δημιουργείται δεν ευνοεί την κατανάλωση – συμπίεσαν από το πρωί της Δευτέρας τις τιμές του πετρελαίου που υποχώρησαν κατά 3% και πλέον συ
γκριτικά με τις τιμές κλεισίματος των αγορών εμπορευμάτων την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε το μεσημέρι κατά 3,8% στα 52,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το Brent έχανε κάτι περισσότερο από 3% και υποχωρούσε στα 58,68 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τις χαμηλότερες τιμές στις οποίες υποχωρεί ο «μαύρος χρυσός» τους τελευταίους τρεις μήνες.
Και οι τιμές των μετοχών, όμως, υποχώρησαν τη Δευτέρα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ο δείκτης MSCI All-Country World Index, που διαμορφώνεται από τις κινήσεις των μετοχών σε 47 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές, υποχωρούσε κατά 0,42% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Ιανουαρίου.
Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν καθοδικά επηρεαζόμενες από τις ασιατικές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 (μετέχουν σ’ αυτόν οι 600 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση) υποχωρούσε κατά 1,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Ιανουαρίου.
Οι μετοχές του κλάδου των ορυχείων και των μεταλλευμάτων έχανε 3,1% το μεσημέρι λόγω της μεγάλης έκθεσης των επιχειρήσεων αυτών στην Κίνα.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου πενταμήνου (2%). Σημειωτέον ότι πολλές ασιατικές αγορές έμειναν τη Δευτέρα κλειστές λόγω της αργίας του νέου σεληνιακού έτους. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την εβδομαδιαία αργία λόγω του νέους έτους κατά τρεις ημέρες, έως τις 2 Φεβρουαρίου.
Στη Νέα Υόρκη οι προσυνεδριακές συναλλαγές προοιωνίζονταν άνοιγμα του S&P 500 με απώλειες 0,9%. Και οι τρεις μεγάλοι δείκτες της Wall Street έκλεισαν την Παρασκευή με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του τελευταίου τριμήνου.
Πλήθος κεφαλαίων μετακινούνται από τις κεφαλαιαγορές στις αγορές ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της αμερικανικής κυβέρνησης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τρισήμιση μηνών (1,627%).
Αίσθηση προκαλεί η πτώση στα χαμηλότερα τριμήνου της απόδοσης του 10ετούς ιταλικού ομολόγου όχι λόγω του φόβου για τον κοροναϊό αλλά λόγω της αδυναμίας (ή μήπως χάρη στην αδυναμία;) του ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι να ανατρέψει την κεντροαριστερή πλειοψηφία στην επαρχία της Εμίλια Ρομάνια, στις τοπικές εκλογές της Κυριακής.
Στις αγορές συναλλάγματος το ιαπωνικό γεν «λάμπει» σήμερα ενισχυόμενο κατά 0,5% έναντι του δολαρίου (στα 108,73 γεν ανά δολάριο, το υψηλότερο σχεδόν από τις αρχές του έτους. Το ευρώ παραμένει σταθερό στα 1,1031 δολάρια έχοντας ανακάμψει την Παρασκευή από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων (1,1019 δολάρια) στο οποίο είχε προς στιγμήν υποχωρήσει.
Αναμενόμενη η υποχώρηση του γουάν κατά 0,5% έναντι του δολαρίου. Το κινεζικό νόμισμα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιανουαρίου έναντι του αμερικανικού (6,9776 γουάν ανά δολάριο) και όταν καταλαγιάσει ο φόβος για τον κοροναϊό σίγουρα ο πρόεδρος Τραμπ θα αντιληφθεί τις εξελίξεις και θα τουιτάρει νέες απειλές για τον «ακήρυχτο νομισματικό πόλεμο» του Πεκίνου κατά της Ουάσιγκτον και των Αμερικανών παραγωγών-ψηφοφόρων του.
Δεν προκαλεί έκπληξη η ενίσχυση της τιμής του χρυσού κατά 1% τη Δευτέρα στα 1.585,80 δολάρια η ουγκιά (είναι το υψηλότερο επίπεδο τιμής από τις 8 Ιανουαρίου). Ο χρυσός, όμως, είναι το κατεξοχήν «ασφαλές καταφύγιο» των επενδυτών σε περιόδους ιών, λιμών και καταποντισμών.