Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Πούτιν για σχίσμα: Έχουμε δικαίωμα να υπερασπιστούμε την ελευθερία της λατρείας

 
Το δικαίωμα της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των θρησκευτικών πεποιθήσεων και της θρησκευτικής λατρείας, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ρωσία σέβεται την ανεξαρτησία της εκκλησιαστικής ζωής στην Ουκρανία, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των θρησκευτικών πεποιθήσεων, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Σεβόμασταν πάντα και θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε την ανεξαρτησία της εκκλησιαστικής ζωής, ειδικά στη γειτονική κυρίαρχη χώρα. Διατηρούμε όμως το δικαίωμα να αντιδράσουμε και να κάνουμε τα πάντα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης αφιερωμένη στην 10η επέτειο του Τοπικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την πατριαρχική ενθρόνιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πούτιν για αυτοκεφαλία: Χρήματα και αμερικανική ενθάρρυνση τα κίνητρα του Βαρθολομαίου
Πριν από λίγο καιρό ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης παρέδωσε τον Τόμο της αυτοκεφαλίας στον Επιφάνιο χρίζοντας τον επικεφαλής της «νέας εκκλησίας». 
Η ετήσια συνέντευξη Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Από την πλευρά της η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Επιφάνιο και την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει αυτοκεφαλία στη «νέα ουκρανική εκκλησία».
Μάλιστα,  ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πατριάρχης Κύριλλος χαρακτήρισε «σχισματικό» χαρακτήρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος μιλώντας για τα κίνητρα της παραχώρησης αυτοκεφαλίας είχε εκτιμήσει πως «τα χρήματα και η αμερικανική ενθάρρυνση αποτέλεσαν κλειδί για την απόφαση του Βαρθολομαίου να στηρίξει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία».
https://sputniknews.gr/kosmos/201901312099384-poytin-sxisma-eleytheria-thriskeytikis-latreias/