Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Λαβρόφ για αλλαγή ονόματος της πΓΔΜ: Η Ρωσία θέτει ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας

 
Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας το 2018 παραχωρεί την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Τόνισε ότι η Ρωσία δε θα αφήσει αναπάντητη την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας ότι η Μόσχα δεν είναι αντίθετη σε ένα νέο όνομα για την πΓΔΜ, αλλά θέτει ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας που ακολουθείται.
«Υποστηρίζαμε πάντα ενεργά αυτόν τον διάλογο (μεταξύ των δύο χωρών). Μιλούσαμε πάντα για μια λύση που θα βρεθεί με τρόπο που θα ήταν αποδεκτός για τον λαό, τα έθνη και φυσικά της κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Μακεδονίας», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.
«Δεν αντιτιθέμεθα με το όνομα που τελικώς παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε. Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία και κατά πόσο εξαρτάται από την επιθυμία να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή εάν εξαρτάται από την αμερικανική επιθυμία να οδηγήσει όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει οποιαδήποτε ρωσική επιρροή στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δίνει σήμερα, Τετάρτη, την ετήσια συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας το 2018. Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Σεργκέι Λαβρόφ απαντά σε ερωτήσεις τόσο Ρώσων όσο και ξένων δημοσιογράφων.
«Θα απαντήσουμε στη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα»
Η Ρωσία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν προτίθεται να αφήσει αναπάντητη τη στρατιωτική δραστηριότητα που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, δήλωσε, επίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ.
«Μας ενδιαφέρει ακόμα η αποκατάσταση των φυσιολογικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση της ισότητας και των αμοιβαίων παραχωρήσεων. Βεβαίως, θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε δεόντως στις αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και στην ανάπτυξη της στρατιωτικής υποδομής της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
«Οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε εποικοδομητικά βήματα για τη Βόρεια Κορέα»
Αναφερθείς στο θέμα της Βόρειας Κορέας, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσουν σε εποικοδομητικά βήματα ακολουθώντας τις εποικοδομητικές ενέργειες της Πιονγιάνγκ.
«Υποστηρίζουμε τις θετικές εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο σύμφωνα με τον ρωσικό-κινεζικό οδικό χάρτη για την επίλυση (σ.σ. της κρίσης). Αυτές (σ.σ. οι εξελίξεις) σίγουρα υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα των μέτρων απάντησης ως αντίδραση στις εποικοδομητικές ενέργειες της Πιονγιάνγκ», δήλωσε ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών.
«Οι ΗΠΑ δε θέλουν να ακούσουν τη Ρωσία για τη Συνθήκη INF»
Μιλώντας για τη Συνθήκη INF, τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να καταβάλει προσπάθεια για να τη διασώσει. Εξέφρασε όμως την ελπίδα του ότι η Ευρώπη θα συμβάλει σε αυτό αντί να παραδίδεται στις ΗΠΑ.
Εξήγησε ότι οι ρωσικές προτάσεις στις συνομιλίες στη Γενεύη για τη Συνθήκη INF αποσαφήνισαν τη στάση της Μόσχα, όμως οι ΗΠΑ δε θέλουν να ακούσουν τη συλλογιστική της Ρωσίας.
«Προς μεγάλη μου λύπη, χθες, οι πρακτικές προτάσεις της Ρωσίας που, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, επέτρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων τον πύραυλο 9Μ729, τον οποίο υποπτεύονται ότι παραβιάζει τις παραμέτρους που ορίζονται από τη Συνθήκη (δεν εισακούστηκαν)… Οι ερωτήσεις μας γιατί οι Αμερικανοί δε θέλουν να δουν τις προτάσεις μας, με τις ακριβείς παραμέτρους του συγκεκριμένου πυραύλου από πρώτο χέρι, δεν εισακούστηκαν», δήλωσε ο υπουργός.
Βολές κατά ΜΜΕ για δημοσιεύματα σχετικά με Τραμπ και Πούτιν
«Υποβάθμιση των δημοσιογραφικών προτύπων» αποκάλεσε ο κ. Λαβρόφ τα δημοσιεύματα περί σύμπραξης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Για να είμαι ειλικρινής, το βρίσκω δύσκολο να σχολιάσω την κατάσταση γύρω από ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι στην πραγματικότητα Ρώσος πράκτορας. Νομίζω ότι πρόκειται για μια τέτοια υποβάθμιση των δημοσιογραφικών προτύπων και μια τόσο περιφρονητική δουλειά για τον αμερικανικό Τύπο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι δημοσιογράφοι εργάζονται ειλικρινά και επαγγελματικά για αυτά τα δημοσιεύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών.
Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της κράτησης στην Ουκρανία του δημοσιογράφου του πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti στο Κίεβο, Κιρίλ Βισίνσκι. Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η ανταλλαγή του Βισίνσκι με ορισμένους Ουκρανούς που κρατούνται στη Ρωσία, ενδιαφέρει αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιούν τους δημοσιογράφους ως μάρκες διαπραγμάτευσης στην εφαρμογή «ανέντιμων» σχεδίων.
«Μιλώντας για την ιδέα μιας ανταλλαγής, την οποία ορισμένοι μπορεί να θεωρούν ενδιαφέρουσα, δεν πιστεύω ότι θα συμβάλει στο να υποχρεώσει τις ουκρανικές αρχές να επιστρέψουν στον σεβασμό των υποχρεώσεών τους αναφορικά με τους δημοσιογράφους. Τέτοιες ιδέες μπορεί να ενδιαφέρουν μόνο αυτούς που είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τους δημοσιογράφους ως μάρκες διαπραγμάτευσης στην εφαρμογή των ανέντιμων σχεδίων τους», δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν για την τουρκική πρόταση περί δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Συρία»
Η Ρωσία υποστηρίζει τις εν εξελίξει επαφές μεταξύ των Κούρων και των συριακών Αρχών, τόνισε ο Λαβρόφ. Δήλωσε ότι τα όπλα, τα εδάφη και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία πρέπει να τεθούν «υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Συρίας, των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων και των συριακών διοικητικών δομών, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να παρασχεθούν στους Κούρδους όλες οι απαραίτητες συνθήκες».
«Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τις επαφές που έχουν ξεκινήσει τώρα μεταξύ των Κούρδων αντιπροσώπων και των συριακών αρχών προκειμένου να συμφωνηθεί πώς θα αποκατασταθεί η ζωή σε ένα κράτος δίχως εξωτερική παρέμβαση», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.
Προανήγγειλε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα συζητήσει στην επερχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 23 Ιανουαρίου, την πρόταση της Άγκυρας για δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία.
«Αυτό το ζήτημα (σ.σ. η πρόταση της Τουρκίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία) θα συζητηθεί όταν ο πρόεδρος Ερντογάν φθάσει για τον επόμενο γύρο συνομιλιών με τον πρόεδρο Πούτιν. Ο τελικός στόχος, όμως, είναι να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα στη Συρία, όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ρωσία και όλα τα άλλα μέλη του ΟΗΕ έχουν δηλώσει», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Ο Γουίλαν συνελήφθη επί το έργον»
Για την υπόθεση του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν που κρατείται στη Ρωσία με κατηγορίες κατασκοπίας, ο Λαβρόφ τόνισε ότι δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις εικασίες περί ανταλλαγής του με Ρώσους που κρατούνται στο εξωτερικό, καθώς συνελήφθη επί το έργον σε ξενοδοχείο.
Πρόσθεσε ότι ένας αδελφός του Γουίλαν έφτασε στη Μόσχα για να λάβει πληροφορίες για την υπόθεση. «Οι αρμόδιες αρχές αποκάλυψαν τις συνθήκες της σύλληψης του κ. Γουίλαν. Ο αδελφός του είναι εδώ, έχει επίσης ενημερωθεί για την κατάσταση και τις συνθήκες κράτησης. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν παράπονα για τις συνθήκες αυτές», ανέφερε ο υπουργός.
Εξέφρασε, παράλληλα, τη λύπη του που ορισμένα κράτη της Δύσης συζητούν την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση του Γουίλαν.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα επίμονα αιτήματα για άμεση απελευθέρωσή του μπορεί να ακουστούν από κράτη της ιθαγένειάς του, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, ενώ μερικοί αρχίζουν να μας απειλούν με κυρώσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Για την πλεύση πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην περιοχή της Αρκτικής, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο, εφόσον όμως ακολουθείται η διεθνής νομοθεσία.
 
https://sputniknews.gr/kosmos/201901161915687-lavrov-rosia-nato-sunora/