Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Πυλώνας της συμφωνίας των Πρεσπών η Αλβανία με την ανταλλαγή της αλλαγής των συνόρων!

 
Μεγάλη Αλβανία και μπουρλότο στα Βαλκάνια με ΥΠΕΞ τον Τσάκαϊ ετοίμαζε ο Ράμα
Η πολιτική κρίση στην Αλβανία, που προέκυψε από την άρνηση του προέδρου Ιλίρ Μέτα να υπογράψει την υπουργοποίηση του «εκλεκτού» του Έντι Ράμα, Γκεντ Τσάκαϊ από το Κόσοβο, ως υπουργού Εξωτερικών, συνεχίζεται.
  
Όπως προκύπτει από αλβανικά δημοσιεύματα, ο Έντι Ράμα «ονειρεύεται» να υλοποιήσει τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», ξεκινώντας με την κατάργηση των συνόρων, δηλαδή την ένωση, με το Κόσοβο.
Ο Αλβανός πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, αντιδρά στους μεγαλοϊδεατισμούς του Έντι Ράμα, κατηγορώντας τον για γραφικές και επικίνδυνες πολιτικές.
Όπως γράφεται, η προσπάθεια υπουργοποίησης του 30χρονου Γκεντ Τσάκαϊ από το Κόσοβο, σχετίζεται με τη «Μεγάλη Αλβανία» του Έντι Ράμα.

Ο Έντι Ράμα υπουργός Εξωτερικών

Σε μια «εντυπωσιακή» εξέλιξη, ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι εκτός από πρωθυπουργός αναλαμβάνει και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, «μιμούμενος τον Αλέξη Τσίπρα», όπως σχολιάζουν αλβανικά ΜΜΕ.
Ο Έντι Ράμα απείλησε τον Αλβανό πρόεδρο ότι θα τον σύρει στη Δικαιοσύνη.
«Με τον Μέτα θα τα πούμε στο Δικαστήριο, θα είμαι de jure ΥΠΕΞ».
Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Έντι Ράμα έγραψε επίσης ότι ο πρόεδρος Μέτα δεν έχει υπογράψει το διάταγμα απαλλαγής από τα καθήκοντά του του υπουργού Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι και θεωρεί την πράξη αυτή ως παραβίαση του Νόμου.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει υπογράψει το Διάταγμα απαλλαγής του ΥΠΕΞ από τα καθήκοντά του, εντός της προθεσμίας που ορίζει το Σύνταγμα.
»Πρόκειται για μία ακόμα παραβίαση για την οποία θα προσφύγουμε, μαζί με τις άλλες, στο νέο Συνταγματικό Δικαστήριο.
»Μέχρι την ημέρα εκείνη που θα έρθει σύντομα, θα είμαι de jure υπουργός εξωτερικών, επειδή δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε αναζητώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Τι απάντησε ο Ιλίρ Μέτα στον Έντι Ράμα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, σε ανάρτησή του στο Facebook, απάντησε στον Έντι Ράμα: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπληρώνει τα καθήκοντά του. Για τον Πρόεδρο, πρώτο είναι το Σύνταγμα και η κυριαρχία του Νόμου. NO MORE FAKE STATE. Πρώτα η Αλβανία.

Η Αλβανία έμεινε χωρίς ΥΠΕΞ

Όπως έγραψε η αλβανική εφημερίδα «Πανοράμα», η Αλβανία έχει μείνει χωρίς εκπροσώπηση στο διεθνές πεδίο για όσο καιρό στο γραφείο του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα παραμένουν χωρίς υπογραφή τα διατάγματα αποπομπής του ΥΠΕΞ Μπουσάτι και διορισμού του προτεινόμενου νέου ΥΠΕΞ Τσάκαϊ.
Πηγές από το αλβανικό ΥΠΕΞ, γράφει η ίδια εφημερίδα, επιβεβαίωσαν ότι, ο ΥΠΕΞ Μπουσάτι, με επίσημη επιστολή του, ενημέρωσε το Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας για την ακύρωση της επίσκεψης που είχε προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.
Η απόφαση φαίνεται να έχει ληφθεί λόγω της δημόσιας αντιπαράθεσης που υπάρχει μεταξύ του προέδρου Μέτα και του πρωθυπουργού Ράμα, όσον αφορά τον διορισμό του νέου επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.
Θεωρώντας ότι μια τέτοια επίσκεψη θα ερμηνευόταν ως πρόκληση προς την απόφαση του πρωθυπουργού, σχολιάζει η εφημερίδα, ο Μπουσάτι προτίμησε την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης.

Ειρωνείες του Μέτα στα σχέδια Ράμα για αλλαγή συνόρων

Ο Αλβανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, δήλωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας δεν μπορεί να μετατραπεί σε σχολή οδηγών και δε δίστασε να ειρωνευτεί τον Έντι Ράμα γράφοντας:
«Ο μεγάλος δάσκαλος ζητά να μάθει την «ιδιοφυΐα» πώς να αλλάξει τα σύνορα όλων των Δ. Βαλκανίων».
Πρόσθεσε δε ότι: «Το σοσιαλιστικό κόμμα έχει εξαιρετικές ικανότητες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και η Αλβανία έχει πολλούς έμπειρους διπλωμάτες οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν στην ηγεσία του ΥΠΕΞ χωρίς να περάσουν από τη σχολή οδηγών της αλλαγής συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια».

Η ένωση όλων των Αλβανών που ονειρεύται ο Έντι Ράμα

Ο Ράμα κατηγόρησε τον Μέτα ότι δεν εργάζεται για την «εθνική ένωση» των Αλβανών

Εμφανιζόμενος στην τηλεοπτική εκπομπή «Ελεύθερη ζώνη» του Klan tv, μιλώντας ο Έντι Ράμα σχετικά με την άποψη του προέδρου Μέτα για τον διορισμό του Τσάκαϊ ως υπουργού Εξωτερικών αλλά και για την αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους, χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη στάση του Ιλίρ Μέτα ως προς το διορισμό του Γκέντ Τσάκαϊ.
Επίσης, χαρακτήρισε τον πρόεδρο Μέτα άνθρωπο του «παλαιού κόσμου που δεν εργάζεται για της ευρωπαϊκή Αλβανία και την εθνική ένωση των Αλβανών».
Σύμφωνα με τον Έντι Ράμα, ο Ιλίρ Μέτα συμπεριφέρεται ως «ρεζέρβα» – «μπότα» της Αντιπολίτευσης (σ.σ. τον παρομοιάζει με «μπότα» καυστικά, διότι η σύζυγος του Ιλίρ Μέτα και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Μόνικα Κρυεμάδι, είχε επιτεθεί με μπότα στον Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής).
Επιπλέον, δήλωσε πως, ο Ιλίρ Μέτα χρησιμοποίησε τον Τσάκαϊ προκειμένου να πλήξει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας και τον πρόεδρο του Κοσσόβου.

Αντιδρούν οι Αλβανοί διπλωμάτες

Οι αλβανικές εφημερίδες Κόχα Γιόν και Shqiptarja.com έγραψαν ότι, πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Αλβανοί διπλωμάτες που είναι μέλη του Συμβουλίου Αλβανών Πρέσβεων, σε ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο προτεινόμενος υποψήφιος για ΥΠΕΞ, Γκεντ Τσάκαϊ έχει προκαλέσει προβληματισμούς και προσθέτουν ότι ο Έντι Ράμα πρέπει να βρει άλλον, κατάλληλο υποψήφιο για μια σημαντική αρμοδιότητα όπως αυτή του ΥΠΕΞ.
Επίσης, οι διπλωμάτες ζητούν από τον Έντι Ράμα να εξηγήσει τους λόγους αποπομπής του Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Ο Ιλίρ Μέτα κατά της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια

Η Κόχα Γιόν δημοσίευσε άρθρο της Deutsche Welle, το οποίο αναφέρει πως ο πρόεδρος Μέτα βρίσκεται στην ίδια γραμμή με το Βερολίνο, κατά της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.

Αλληλοκατηγορούνται για αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων

Η φιλοκυβερνητική αλβανική εφημερίδα ΣΟΤ δημοσίευσε άρθρο συνεργάτη της στο οποίο αναφέρεται ότι:
«Ο πρόεδρος Μέτα φαίνεται να χρησιμοποιεί την περίπτωση του Γκέντ Τσάκαϊ για να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια.
»Ο πρόεδρος προσπαθεί να δικαιολογήσει την πράξη του με το επιχείρημα ότι υπερασπίζεται τα σύνορα των Βαλκανίων αλλά, στην πραγματικότητα τάσσεται κατά των Αμερικανών και ανακατεύει τα νερά στα Βαλκάνια.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν εμφανιστεί σημάδια πως ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπερίσα και ο νυν πρόεδρος της χώρας Μέτα καθώς και δικοί τους άνθρωποι χρησιμοποιούν τον Τσάκαϊ προκειμένου να ανάψουν φιτίλια στα Βαλκάνια.
Προσπαθούν να στείλουν μηνύματα ότι, ο πρωθυπουργός Ράμα μέσω του Τσάκαϊ ζητά τη διχοτόμηση του Κοσσόβου.
Η κίνηση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον εκτός των Ρώσων και των Σέρβων.

Ο Έντι Ράμα με τον «προστατευόμενό» του 28χρονο Γκεντ Τσάκαϊ

Νέος ΥΠΕΞ με πτυχίο από τον Σόρος

Η αλβανική εφημερίδα Τέλεγκραφ έγραψε πως ο προτεινόμενος ως νέος ΥΠΕΞ, Γκεντ Τσάκαϊ έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης (CEU) το οποίο ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Σόρος.

Ο Ράμα έπλεξε το εγκώμιο του Τσάκαϊ

Στη δεξίωση που παρέθεσε ο Έντι Ράμα, με την ευκαιρία του Νέου Έτους, προς τιμήν των διαπιστευμένων στην Αλβανία Διπλωματικών Αποστολών, είχε μαζί του στη δεξίωση, τόσο τον απερχόμενο ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο για το έργο του, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσει να είναι στην οικογένειά μας που κυβερνά», χωρίς να διευκρινίσει τίποτα άλλο, όσο και τον απορριφθέντα από τον Πρόεδρο Μέτα υποψήφιο ΥΠΕΞ Τσάκαϊ.
«Λυπάμαι που ο διάδοχος του Μπουσάτι, ένας Αλβανός από την Πρίστινα, με ζηλευτή μόρφωση ξεκίνησε τη σταδιοδρομία με έναν ασυνήθιστο τρόπο.
»Η λάσπη και το μένος των άξεστων, έκαναν τις πιο ψευδείς δημόσιες συστάσεις γι΄ αυτόν, πριν ο ίδιος ανοίξει το στόμα του και πει κάτι ως υπουργός.
»Του επιτέθηκαν για τρεις λόγους: Διότι είναι πολύ καθαρός. Διότι είναι πολύ νέος, δεν ανήκει στον δικό τους κόσμο. Διότι είναι από το Κόσοβο.
»Εγώ δεν επέλεξα τον Τσάκαϊ διότι είναι από το Κόσοβο, τον επέλεξα ως έναν Αλβανό που αγαπά την πολιτική και την κοινή μας Πατρίδα, ο οποίος από καιρό δουλεύει για μένα, υπήκοος της Αλβανίας, που αρχικά εργάστηκε ως Σύμβουλος και στη συνέχεια ως Υφυπουργός Εξωτερικών.
»Ο Τσάκαϊ δεν τοποθετήθηκε ποτέ για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.
»Πρόκειται για ένα δικαίωμα που ανήκει στην κυρίαρχη κυβέρνηση του Κοσόβου.
»Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω για μία ακόμα φορά: Η Αλβανία ενθαρρύνει μια οριστική Συμφωνία Κοσόβου – Σερβίας που θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έντι Ράμα στην ομιλία του κατά τη δεξίωση με τους διπλωμάτες.

Ο Μέτα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου

O Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα έγραψε στο twitter:
«Η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, είναι αδιαμφισβήτητα για τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο που θα είμαι Πρόεδρος της χώρας μου».

Φοβερές καταγγελίες Μέτα για Ράμα

O Πρόεδρος Μέτα εξαπέλυσε και μια σφοδρότατη επίθεση στον Έντι Ράμα μέσω Facebook, απαντώντας στις απειλές του πρωθυπουργού ότι θα τον στείλει στο Συνταγματικό Δικαστήριο:
«Εκείνος που τόλμησε να απειλήσει τον αστυνομικό κομισάριο Ντριτάν Ζαγκάνι διότι αυτός κατήγγειλε τη συνεργασία των εμπόρων ναρκωτικών με κυβερνώντες, εκείνος που τόλμησε να απειλήσει τον αστυνομικό αναπληρωτή κομισάριο της Φούσε Κρούγιε διότι διενήργησε έρευνα για τη βία που ασκούσε γιος βουλευτή σε βάρος νεαρής, εκείνος που τόλμησε να απειλήσει έναν έντιμο καθηγητή μόνο διότι έγραψε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπερασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, εκείνος που απειλεί καθημερινά δημοσιογράφους και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, εκείνος που απειλεί εισαγγελείς και δικαστές, που απειλεί αντιπολιτευόμενους και μάρτυρες, εκείνος που διέταξε την πλαστογράφηση των δικαιολογητικών διαγωνισμών του Δημοσίου μέχρι και ντοκουμέντων εθνικής ασφάλειας, έκανε το μοιραίο λάθος να απειλήσει άμεσα και τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας.
»Δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο να πιέσει και να εκβιάσει τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας.
»Δεν υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο στον κόσμο που να απαγορεύει και να ερμηνεύει τις αρμοδιότητες που δίνει στον Πρόεδρο το Σύνταγμα της Αλβανίας, για το διορισμό και αποπομπή υπουργών, ειδικά εκείνων που είναι μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Πρώτα τα εθνικά συμφέροντα, πρώτα η Αλβανία».

Υπέρ του Μέτα να «κόψει» τον Τσάκαϊ

Υπέρ της απόφασης Ιλίρ Μέτα έχουν ταχθεί η πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσόβου στις συνομιλίες με τη Σερβία Εντίτα Ταχίρι καθώς και το κόμμα «Αυτοδιάθεση» του Κοσόβου.
Υπέρ της απόφασης Μέτα τάχθηκε και ο Αλβανός πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Φεστίμ Χαλίλι.