Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Επιστροφή στη Δύση η πόλεμος! Η ''επένδυση'' των Αμερικανών αλλάζει στρατόπεδο



Εάν ο Ερντογάν επιλέξει Μόσχα και Τεχεράνη θα καταστεί ένας μεγάλος εχθρός για την Αμερική
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σήμερα Δευτέρα, στις 2:00 μ.μ. αναμέναμε να φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού το υπό βρετανική σημαία γεωτρύπανο Stena IceMax, το οποίο εκμίσθωσε ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil,
για να πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Συμμετέχει στο εγχείρημα και η εταιρεία πετρελαίων του Κατάρ, που κατά τα άλλα αποτελεί σύμμαχο της Τουρκίας. Τελικά το γεωτρύπανο έφτασε χθες το βράδυ…
Είναι μία μεγάλη στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία, η έλευση των Αμερικανών στην ΑΟΖ του νησιού, που θα μπορούσε να επηρεάσει και τις εξελίξεις για τη λύση του Κυπριακού, αφού εάν τα ευρήματα είναι ικανοποιητικά, η Αμερική θα επιστρέψει θριαμβευτικά στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι την εγκατέλειψε ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.
  • Η πραγματικότητα, είναι βεβαίως ολίγο διαφορετική. Διότι είναι με την ενθάρρυνση των ανθρώπων του Ομπάμα, που η Exxon Mobil εισήλθε στον ταραγμένο κόσμο της κυπριακής ΑΟΖ, για χάρη της οποίας -σύμφωνα με αναλυτές- θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας περιφερειακός πόλεμος.
Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, είναι ότι η Ουάσιγκτον «βλέπει» μόνο συμμάχους στην ανατολική Μεσόγειο, με εξαίρεση την Τουρκία, η οποία παραμένει προβληματική. Μετά την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, και ενώ αναμενόταν μία βελτίωση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, τα μείζονα ζητήματα διχάζουν την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα.
Η επιμονή της Τουρκίας για την ολοκλήρωση της αγοράς των ρωσικών S-400 και η άρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιήσει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, που αποτελεί το μεγαλύτερο «πρότζεκτ» μέχρι τώρα του Αμερικανού Πλανητάρχη, οδηγούν τις δύο χώρες πάλι σε μετωπική σύγκρουση. Αυτή τη φορά η διαφορά δεν θα είναι ένας …Πάστορας, αλλά θα αφορά την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Στην Ελλάδα και την Κύπρο, γίνεται ένα λάθος, το οποίο πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν όσοι κυβερνούν ή στοχεύουν να κυβερνήσουν: Η Αμερική θα συνεχίσει την προσπάθεια για να κερδίσει ξανά την Τουρκία. Και για στρατηγικούς λόγους, αλλά και επειδή δεν αντέχει να τη χάσει και να την κερδίσουν η Ρωσία και το Ιράν. Οι ΗΠΑ ξόδεψαν τρομακτικό αριθμό εκατομμυρίων για την Τουρκία. Και αρνούνται να της επιτρέψουν να …φύγει, έτσι για το καπρίτσιο, όπως νομίζουν, του Ερντογάν.
Άρα δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Όμως, από την άλλη μεριά, στην αμερικανική πρωτεύουσα θεωρούν ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί το παιγνίδι του κ. Ερντογάν, που «αλλού πίνει και αλλού …προδίδει». Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια, ιδιαίτερα εάν οι ενεργειακοί θησαυροί στο οικόπεδο 10 είναι πραγματικοί, σε σημείο που θα μπορούσε η γειτονιά της Τουρκίας να είναι αυτή που θα ξεκινήσει ένα περιφερειακό πόλεμο. Υπάρχουν αναλυτές στην Αμερική, που πιστεύουν ότι ο πόλεμος δεν θα αρχίσει με ευθύνη της Ρωσίας, της Συρίας και του Ιράν, αλλά της Άγκυρας και του Ερντογάν… Είναι οι ίδιοι που μετά αντιλήφθηκαν νωρίς την επικινδυνότητα του Τούρκου προέδρου.
Τι πραγματικά σκέφτονται και φοβούνται οι παρατηρητές των τεκταινομένων στην ανατολική Μεσόγειο;
Την εξής περίπτωση. Ρωτούν: Πότε και που η Τουρκία έχει περισσότερα συμφέροντα; Επιλέγοντας την επιστροφή στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ ή παραμένοντας στη συμμαχία, που δημιούργησε με τη Μόσχα και την Τεχεράνη; Αν η απάντηση δεν είναι η επιστροφή στη Δύση, τότε θα πρέπει (ιδιαίτερα οι Αμερικανοί) να προετοιμαστούν για δυσάρεστες καταστάσεις, έχοντας και ως δεδομένο ότι η λέξη λογική είναι άγνωστη για τον Ταγίπ Ερντογάν.
  • Πάντως, και ενώ το Stena IceMax πέρασε το σαββατοκύριακο κάτω από την Κρήτη και άγγιξε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, οι Αμερικανοί παραμένουν εκνευριστικά ήσυχοι: Έχουν στείλει τα μηνύματά τους στην Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την παραμικρή πρόκληση στα σημεία όπου θα βρίσκονται το γεωτρύπανο και τα πλοία που το συνοδεύουν.
Στα επιτελεία του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού στο Τέξας και στην Ουάσιγκτον, και στα αρμόδια γραφεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου που ανέλαβαν τη «δουλειά» του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, επικρατούσε την περασμένη εβδομάδα η απόλυτη ψυχραιμία. Στο πλαίσιο μίας δεξίωσης αλληλογνωριμίας, με καλό κυπριακό κρασί και ελληνικούς μεζέδες, ουδείς ήθελε να «αγγίξει» το θέμα. Όχι επειδή έκαιγε, αλλά διότι αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή ότι έχουν αποφασίσει δύο πράγματα:
  • Να μην παίξουν το παιγνίδι των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν, και
  • Να απαντήσουν στις απειλές του, εάν αυτές υλοποιηθούν, παραμένοντας στο οικόπεδο 10. Θα απαντήσουν με τον τρόπο που αυτοί θα θεωρήσουν κατάλληλο…
Η παρουσία της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν αποτελεί δραστηριότητα μόνο μίας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας, όπως τονίζουν επίσημες πηγές, που θέλουν να διαχωρίσουν τις μπίζνες από την γεωστρατηγική. Η επένδυση γίνεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της υπερδύναμης, και στοχεύει να ενώσει γύρω της όσους περισσότερους συμμάχους μπορεί στη Μεσόγειο, για να αντιμετωπίσει την επέκταση στη θάλασσα της επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν μέσω της Συρίας. Μόνο που δεν υπολογίζουν σωστά, πάλι οι Αμερικανοί, αφού ο μεγάλος κίνδυνος για τα συμφέροντά τους στην περιοχή, είναι η Τουρκία και όχι η Ρωσία.
Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέξει τη Μόσχα και την Τεχεράνη, όπως φαίνεται ότι θα συμβεί, αυτόματα η Τουρκία θα αναδειχθεί στον υπ’ αριθμό ένα εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών. Και άσχετα, βεβαίως, από αυτά που πιστεύει ο κάθε «ψεκασμένος» στην Ελλάδα. Τα στρατηγικά συμφέροντα των χωρών δεν υπολογίζουν ούτε τους ανθρώπους, ούτε τα θρησκευτικά τους πιστεύω…
https://hellasjournal.com/2018/11/ean-o-erntogan-epilexei-moscha-kai-techerani-tha-katastei-enas-megalos-echthros-gia-tin-ameriki/