Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Απόρρητο έγγραφο: Ποιά ΜΟΕ πρότεινε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και την Άγκυρα

 
Ανταλλάγματα στην Θράκη, «ήπιες» αντιδράσεις στις υπερπτήσεις νησιών ακόμη και απόσυρση της ποινικής δίωξης του Τούρκου πιλότου που ευθύνονταν για τον εμβολισμό του ελληνικού F-16 και τον θάνατο του πιλότου Κωστα Ηλιάκη,
 περιλαμβάνονταν στις εισηγήσεις της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, προκειμένου να εξευμενισθεί η Τουρκία και να προωθηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης  στο Αιγαίο.
Η εισήγηση αυτή  αποκαλυπτική του τρόπου αντιμετώπισης από την γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και της αντίληψης ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το κόστος  για την προώθηση ΜΟΕ στο Αιγαίο, περιλαμβάνονται   σε απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα .
Στο  τηλεγράφημα του (που έχει δημοσιοποιηθεί από τα Wikileaks) από την Αθηνα  προς το Στειτ Ντιπαρτμεντ και κοινοποίηση στην  Πρεσβεία  στην Αγκυρα και στην Αμερικανική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, ο τότε πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ προτείνει πλαισιο για την προωθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία  17 Ιουλιου 2009  έχει τιτλο «Θέματα Αιγαίου: Σκέψεις για ΜΟΕ, προετοιμασία τουρκικής διοίκησης στο CAOC»:
«ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ
17 Ιουλιου 2009, (001265)
Από: Πρεσβεία Αθήνας
Προς RUEHC/SECSTATE WASHDC
INFO  RUEHAC /AMEMBASSY ANKARA
RUEHNO/USMISSION USNATO
RUEHTH/AMEMBASSY ATHENS
«Θέματα Αιγαίου: Σκέψεις για ΜΟΕ, προετοιμασία τουρκικής διοίκησης  στο CAOC»
« Η Πρεσβεία στην Αθηνα καλωσορίζει την δια-υπηρεσιακή επικέντρωση στα ζητήματα του Αιγαίου… Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι σημαντικό για την  Ελλάδα να συμβάλει στην βελτίωση της ατμόσφαιρας στο Αιγαίο, που μπορεί να μειώσει την ένταση και να δημιουργήσει την ευκαιρία για πιο εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων.
Παρουσιάζουμε τις ακόλουθες σκέψεις για πιθανά ΜΟΕ που θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι Έλληνες να εξετάσουν ως μέρος της συντονισμένης προσπάθειας με την Τουρκία για την μειωση της έντασης. Θεωρούμε ότι υλοποιώντας αυτές τις προτάσεις μπορεί να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα   που θα επιτρέψει στο Ελληνικό και Τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο, ειδικά των Αεροπορικών δυνάμεων, να εμπλακούν σε εποικοδομητικές συνομιλίες για την αεροπορική ασφαλεια αλλα και κυρίως με την προσοχή στραμμένη στην δυνατότητα των δυο κυβερνήσεων να διευθετήσουν τις διαφορές στο Αιγάιο….
Πιθανά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης:
Τα ακόλουθα πιθανά ΜΟΕ θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι Έλληνες να αποδεχθούν με αντίστοιχες ανταποδοτικές κινήσεις από την Τουρκία  για την  μείωση της έντασης  στο Αιγαίο:
Έμμεσα, αλλά υποβοηθητικά της ατμόσφαιρας:
-Αναγνώριση των εκλεγμένων Μουφτήδων της Θράκης
-Το Υπουργείο Άμυνας να προσφέρει την έκταση που προτείνεται από την κυβέρνηση για το Μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αθήνα.
-Η ελληνική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει δημόσια τις υπερπτήσεις ως «ενοχλητικές» και όχι ως «απειλή της κυριαρχίας».
Στρατιωτικά ΜΟΕ
-Να μην στοχοποιούνται ως εχθρικά τα τουρκικά αεροσκάφη  που πετούν στο FIR Αθηνών
-Ανταλλαγή επισκέψεων των Αρχηγών ΓΕΑ των δυο χωρών
-Τα ελληνικά μαχητικά να μην πετούν πανω από τα αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με τις Συνθήκες νησιά, με διακριτικά του ΝΑΤΟ…
’Αλλα Στρατιωτικά  ΜΟΕ
-Η ελληνική κυβέρνηση να αποφεύγει τον σχεδιασμό νατοϊκών ασκήσεων πανω από αποστρατιωτικοποιημένα βάσει Συνθηκών ή αμφισβητούμενα νησιά.
-Διατήρηση 3 λεπτών από την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών για τις υπάρχουσες ROE
-Συμφωνία  για πτήσεις αόπλων μαχητικών
-Η Ελληνικη κυβέρνηση να αποφύγει σκληρές αντιδράσεις όπως η ανάπτυξη φρεγατών στα νερά γυρω από το Αγαθονήσι.
-Η ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει αθόρυβα κάθε νομικό αίτημα έκδοσης προς την Ιντερπολ για την περίπτωση του πιλότου που κατηγορείται για τον θάνατο σε ατύχημα του ελληνα πιλότου (σ.σ. εννοεί τον Κώστα Ηλιάκη).
Speckhard»

https://hellasjournal.com/2018/11/aporrito-eggrafo-poia-moe-proteine-i-presveia-ton-ipa-stin-athina-kai-tin-agkyra/