Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «Ένιψαν τας χείρας τους»… σταύρωσαν την Ελλάδα, μαζί με τους πρόσφυγες

 
 
Guardian: Πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν δίπλα σε λύματα, φίδια και αρουραίους
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα παραθέτει, σε δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σημειώνοντας ότι αναγκάζονται να ζουν δίπλα σε λύματα, φίδια και αρουραίους.
Στις άσχημες συνθήκες, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, αναφέρεται δημοσίευμα της «Guardian», τονίζοντας ότι ο χειμώνας φαίνεται πως φέρνει μια νέα κρίση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα παραλύει λόγω των περικοπών που έχει υποστεί ο δημόσιος τομέας στα χρόνια της κρίσης, όπως αναφέρει απεσταλμένος του ΟΗΕ, τον οποίο επικαλείται η βρετανική εφημερίδα. 
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ στην Αθήνα, Φιλίπ Λεκλέρκ, παρατηρεί: «Είναι ένα κράτος που επηρεάζεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τα μέτρα ελέγχου των δημοσίων δαπανών… υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, στην οποία το κράτος δεν είναι πλήρως εξοπλισμένο να ανταποκριθεί». 
Την ίδια ώρα, ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές παραπέμπουν στους καταυλισμούς, παραθέτοντας ως παράδειγμα τη Σάμο, όπου 4.000 άνθρωποι ζουν σε άσχημες συνθήκες στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, όταν η χωριτικότητα είναι έξι φορές μικρότερη από τον συγκεκριμένο αριθμό. 
Οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες τοποθετούνται σε σκηνές, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Την ίδια ώρα, στους καταυλισμούς υπάρχουν σπασμένες τουαλέτες και οι άνθρωποι ζουν δίπλα σε λύματα, φίδια και αρουραίους.
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν για κρίση. «Υπάρχουν περίπου 400 άνθρωποι στα βόρεια που ζουν ακόμη σε σκηνές», σημειώνεθ ο επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αθήνα, Ρούμπεν Κάνο. 
«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα ελληνικά υπουργεία είναι ανίκανα να συνεργαστούν ή να δαπανήσουν τους πόρους της ΕΕ για να βοηθήσουν τους αιτούντες άσυλο», σχολιάζει εν τω μεταξύ η βρετανική εφημερίδα. 
https://sputniknews.gr/ellada/201811271484202-prosfyges-ellada-lymata-fidia-aroyraioi/