Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Ο πρόεδρος των Σκοπίων ενδέχεται να καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση

 
 
Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ μπορεί να κατάδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών για σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος.
Αυτό γράφει  η εβδομαδιαία  εφημερίδα ‘Φόκους’ των Σκοπίων, όπως σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.
«Η τελευταία επίσκεψη του προέδρου στην Τουρκία, ξεχείλισε το ποτήρι, με τις δηλώσεις του και βρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη γνώριζε ότι έκανε δύο παραπτώματα «, γράφει η εφημερίδα.
Ο Ιβάνοφ έχασε κάθε υποστήριξη, διότι το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, που βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση δεν έχει πλέον κανέναν έλεγχο επί του γραφείου του Εισαγγελέα και επί του Συνταγματικού Δικαστηρίου», σημειώνει η εφημερίδα.
Άρχισε έρευνα από την Εισαγγελία. Αναφέρεται η άρνηση του προέδρου Ιβάνοφ να υπογράψει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών καθώς και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
 
Και οι δύο νόμοι έχουν ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Μετά το βέτο του αρχηγού του κράτους, συγκλονίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ωστόσο επέμενε να μην υπογράψει τους νόμους.

Η κατηγορούσα αρχή έχει ζητήσει πληροφορίες και για τις δύο περιπτώσεις από το Κοινοβούλιο, ώστε να καταστεί σαφές ότι αυτοί οι δύο νόμοι δεν έχουν υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας και δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες οδηγίες.
Λόγω της άρνησης του Ιβάνοφ, οι δύο νόμοι δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
Η θητεία του Ιβάνοφ  λήγει τον Απρίλιο του 2019- Bgnes