Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Newsweek: Συστηματική κακοποίηση παιδιών στη Μόρια

Ως «ένα βασίλειο του τρόμου», στο οποίο κυριαρχεί ο φόβος των σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών αλλά επίσης και το αίσθημα της εγκατάλειψης από τις ελληνικές Αρχές, περιγράφουν τη Μόρια πρόσφυγες οι οποίοι μίλησαν στο Newsweek.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, από τα μέσα Μαΐου τα περιστατικά σεξουαλικής βίας έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο στη Μόρια όσο και στον πρόχειρο καταυλισμό έξω από τα συρματοπλέγματα του hot spot. 
 «Ούτε μια περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μια περίπτωση ανά εβδομάδα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει συστηματικό πρόβλημα» ανέφερε ο συντονιστής των ΓΧΣ

«Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Η Μόρια δεν είναι ασφαλής», ανέφερε μια 32χρονη από το Αφγανιστάν που βρίσκεται στην Ελλάδα μαζί με τον άνδρα και το ανήλικο παιδί τους. «Άκουσα ότι πάνε άνδρες στο δάσος, πίνουν, πετούν πέτρες. Ότι αρπάζουν αγόρια και κορίτσια. Όλοι εδώ ζούμε με τον φόβο» πρόσθεσε.

Ένας 21χρονος ο οποίος άκουσε τη συζήτηση της γυναίκας με τη δημοσιογράφο του Newsweek παρενέβη λέγοντας: «Συμβαίνουν πολλά. Όχι μόνο βιασμοί. Είχα ακούσει άνδρες στον αυτοσχέδιο καταυλισμό εκτός της Μόριας να συζητούν για περιπτώσεις 12χρονων παιδιών, που εκδίδονται έναντι αμοιβής. Τους άκουσα χαρακτηριστικά να αναφέρουν «χθες το βράδυ ''αγόρασα'' ένα κορίτσι» και να περιγράφουν μετά με λεπτομέρειες ό,τι ακολούθησε.



Ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ντέκλαν Μπάρι, τόνισε πως οι γιατροί της ΜΚΟ υποδέχονταν από τον Μάιο ένα θύμα βιασμού κάθε εβδομάδα, που σημαίνει ότι τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον 21 τέτοια περιστατικά.

«Ένας πατέρας είχε φύγει από τη σκηνή του για να πάρει φαγητό και μόλις επέστρεψε βρήκε το παιδί του να είναι κακοποιημένο σεξουαλικά» επεσήμανε ο Ντ. Μπάρι.

Κατά τον ίδιο τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε αρκετές περιπτώσεις είτε επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν είτε εκδήλωσαν αυτοκτονικές τάσεις.

«Ούτε μια περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μια περίπτωση ανά εβδομάδα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει συστηματικό πρόβλημα» ανέφερε ο συντονιστής των ΓΧΣ.

«Είναι τραγικό. Ειδικά για τους γονείς που έρχονται εδώ ελπίζοντας ότι πήραν την κατάλληλη απόφαση για να προστατέψουν τα παιδιά τους και μετά συνειδητοποιούν ''ω, Θεέ μου, ίσως έφερα τα παιδιά μου σε χειρότερο μέρος''. Οι γονείς έχουν το ένστικτο να προστατέψουν τα παιδιά τους και γι΄αυτό βρίσκονται εδώ. Απομακρύνουν τα παιδιά τους από τις εμπόλεμες ζώνες κι όταν φθάνουν εδώ νιώθουν ότι απέτυχαν», είπε ο Ντ. Μπάρι.

Σύμφωνα με τον συντονιστή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις αποτυχίες του συστήματος στη Μόρια φέρει η συμφωνία Άγκυρας - ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ προ διετίας, ένα σχέδιο που όπως λέει «απέτυχε καθώς χιλιάδες αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να καταφθάνουν στις ακτές της Λέσβου, μολονότι το νησί δεν έχει χώρο να τους φιλοξενήσει».