Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Πατριαρχείο Μόσχας: ''Οι ενέργειες του Οικ. Πατριαρχείου οδηγούν σε ρίξη και απειλούν την ενότητα της Ορθοδοξίας''

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
 
Άμεση ήταν η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας σχετικά με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ορίσει για πρώτη φορά δύο Έξαρχους στο Κιέβο, στα πλαίσια της προετοιμασίας χορήγησης αυτοκεφάλου σε μια ενιαία Τοπική Εκκλησία.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας μέσω ανακοινωθέν εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και βαθιά αγανάκτηση της, όσον αφορά το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αφορά τον διορισμό δύο επισκόπων ως Εξάρχους στο Κίεβο
Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσίας, η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου και του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου, κάτι που αποτελεί σοβαρή παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων.
Επίσης η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή είναι εντελώς αντίθετη με την θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι αναγνωρίζει μόνο τον Μητροπολίτη Ονούφριο ως επικεφαλής της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι ενάντια στη βούληση των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίοι ψήφισαν ομόφωνα για την διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος.
"Για να δικαιολογήσει την παρέμβαση του στις υποθέσεις μιας άλλης τοπικής Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως επικαλείται ψευδείς ερμηνείες των ιστορικών γεγονότων και αναφέρεται στις υποτιθέμενες εξουσιαστικές αρμοδιότητές του, τις οποίες στην πραγματικότητα δεν έχει, αλλά ούτε και είχε ποτέ" - αναφέρει η Ιερά Σύνοδος.
Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος τονίζει: "Οι ενέργειες αυτές οδηγούν τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Κωνσταντινουπόλεως σε αδιέξοδο, δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για την ενότητα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας."
"Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλώνει ότι ολόκληρη την ευθύνη για τις αντικανονικές αυτές ενέργειες, φέρνει προσωπικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και τα πρόσωπα στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία τις στηρίζουν" - υπογράμμιζει επίσης η ανακοίνωση.
Κλείνοντας η Ιερά Σύνοδος τονίζει χαρακτηριστικά ότι "η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας θα ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον".
http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23717-patriarxeio-mosxas-oi-energeies-tou-oik-patriarxeiou-odigoun-se-riji-kai-apeiloun-tin-enotita-tis-orthodojias