Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: ''Η Εκκλησιαστική διπλωματία και ο διάλογος εξαντλήθηκε''

Δηλώσεις για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αφορά τους δύο Έξαρχους στο Κιέβο, έκανε στο τηλεοπτικό κανάλι "Ρωσία-24" ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.
Ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων πιστεύει ότι η εκκλησιαστική διπλωματία και ο διάλογος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το "ουκρανικό ζήτημα" πλέον έχει εξαντληθεί.
Επίσης ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και στην συνάντηση τον δύο Προκαθημένων στο Φανάρι.
"Εξωτερικά, υπήρχε μια πολιτισμένη και αδελφική συζήτηση, αλλά, δυστυχώς το Φανάρι όχι μόνο δεν άκουσε τα επιχειρήματά μας, αλλά αποφάσισε ύπουλα επί του ζητήματος" δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.
Σε άλλο σημείο ο Ιεράρχης του Πατριαρχείου Μόσχας, υπογράμμισε ότι εάν οι σχισματικοί λάβουν αυτοκεφαλία, οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα τελειώσουν.
"Αν το Φανάρι εκχωρήση αυτοκέφαλο, το οποίο σημαίνει αυτοκεφαλία σε μια όμαδα σχισματικών, η κανονική Εκκλησία δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο. Η Ρωσική Εκκλησία δεν θα αναγνωρίσει τους σχισματικούς και δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να διακόψουμε την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο" - πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ.
Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ υπογράμμισε ότι "μετά ο Βαρθολομαίος δεν θα έχει δικαίωμα να αυτοαποκαλείται, επικεφαλής της Ορθοδοξίας, αφού το ήμισυ του ορθόδοξου πληθυσμού δεν θα τον αναγνωρίζει".
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ "δεν είναι τυχαία αυτή η βιασύνη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ξέρει ότι οι ημέρες περνάνε και οι μέρες είναι μετρημένες για την Ουκρανική Κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι συνειδητοποιεί ότι την άνοιξη του επόμενου έτους θα γίνουν εκλογές, και είναι πολύ πιθανό ότι θα έρθει στην εξουσία νέα δύναμη η οποία δεν θα υποστηρίξει τις κινήσεις του Φαναρίου."
Ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας μετά την απόφαση, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας σημείωσε ότι "αυτό θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα της εκχώρησης του αυτοκεφάλου."