Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Η Μόσχα καταγγέλλει σχέδιο των Τιράνων για τη "Μεγάλη Αλβανία"

Επίθεση στην κυβέρνηση των Τιράνων, αλλά και εναντίον της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εξαπολύει το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών με αφορμή την πολιτική αναταραχή που μαίνεται στα Σκόπια και την απόφαση του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ να μην επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν και πολιτικοί από την μεγάλη αλβανική κοινότητα της χώρας.
“Με την ενεργό συνεργασία αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, έχει επιβληθεί στους σκοπιανούς μια “αλβανική πλατφόρμα” που δημιουργήθηκε στα Τίρανα, εντός του γραφείου του αλβανού πρωθυπουργού” αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών.
Η Μόσχα τονίζει ότι αυτές οι κινήσεις επιβεβαιώνουν τις αξιώσεις της Αλβανίας σε περιοχές της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την δημιουργία της λεγόμενης “Μεγάλης Αλβανίας”.
Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάγεφ, επικεφαλής του κόμματος SDSM, το οποίο έχει 67 έδρες στη Βουλή καιέχει ακόμη εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων 20 βουλευτών του αλβανικού κόμματος. Ο Ιβανόφ θεωρεί ότι οι αλβανοί βουλευτές θα επιδιώξουν να αναγνωριστεί και η αλβανική ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Διαδηλώσεις κατα του σχηματισμού αυτής της κυβέρνησης έγιναν την Τετάρτη στα Σκόπια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση άσκησε έντονη κριτική στον Ιβάνοφ για την απόφασή του.