Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Ανατροπή των πάντων άν υπάρχει πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, Αιγαίο,S-400 και Κούρδοι στον αέρα!

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του
Τίλερσον: ΗΠΑ και Τουρκία έχουν κοινούς στόχους
Κοινούς μηχανισμούς αξιολόγησης των θεμάτων και των καταστάσεων αποφάσισαν Τουρκία
και ΗΠΑ, προκειμένου να ξεπεραστεί το τέλμα στις σχέσεις των δύο χωρών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.
Προηγουμένως ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι στην κρισιμοτητα της φάσης στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις, η επίσκεψη αυτή ή θα σήμαινε την επιδείνωση ή μια πορεία προς εξομάλυνση.
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τελικά αποφασίστηκε η εξομάλυνση.
Ο κ. Τίλερσον από την πλευρά του σημείωσε ότι «οι στόχοι των δύο πλευρών είναι κοινοί και εάν συντονιστούν και κατά των άλλων τρομοκρατικών ομάδων, εκτός του ΙΣΙΣ, θα έχουν πιο στενή συνεργασία. Ένα θέμα είναι» -πρόσθεσε- «και το Μούνμπιτς (περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται οι Κούρδοι, μαζί με τους Αμερικανούς)».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι διατυπώθηκε η προσμονή των δύο πλευρών, να λυθούν ζητήματα διώξεων στελεχών των διπλωματικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ενώ τόνισε ότι τα θέματα της Τουρκίας στο Αφρίν είναι θέματα ασφάλειας, και πρωτίστως πρέπει οι ΗΠΑ να τηρήσουν τον λόγο τους ότι η YPG θα αποχωρήσει από το Μούνμπιτς και «να αποφασίσουμε ποιοι θα διαφαλίζουν εκεί την ασφάλεια».