Περικυκλωμένο και καθηλωμένο από τον τουρκικό Στόλο εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο της Κύπρου «Saipem 12000»,ύστερα από την παρεμπόδιση του πλου του την Παρασκευή το βράδυ από σκάφη του τουρκικού Ναυτικού.
Οι χθεσινές πρωτοφανείς δηλώσεις του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ όπως τις μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ
http://www.pronews.gr/kypros/666453_perikyklomeno-apo-6-toyrkika-ploia-saipem-12000-ypohorisi-italias-edose-entoli-sto
Την ίδια η ώρα η Ιταλία υποχωρώντας στις τουρκικές απειλές έδωσε εντολή στο γεωτρύπανο να σταματήσει τον πλου του και να αγκυροβολήσει στο Κάβο Γκρέκο 15 ναυτικά μίλια μακριά τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αν και χαρακτήρισε την τουρκική ενέργεια «πειρατική» επιχείρησε να υποβαθμίσει το συμβάν, λέγοντας ότι πρόκειται για συνήθη τουρκική ενέργεια, πλην όμως χωρίς η προσπάθεια αυτή να καθησυχάσει κανένα.
Όπως δήλωσε το Σάββατο το μεσημέρι ο Ι.Κασουλίδης, αυτή τη στιγμή έξι τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν πρακτικά περικυκλώσει το γεωτρύπανο.
Μιλώντας το μεσημέρι στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι το τουρκικό Ναυτικό κάλεσε τον κυβερνήτη του «Saipem 12000» να αλλάξει πορεία, γιατί στην περιοχή διεξάγονταν ναυτικές ασκήσεις.
Μάλιστα παρεμπόδιζαν τον πλου αναγκάζοντας το γεωτρύπανο να προβεί σε ελιγμούς. Ο κυβερνήτης του αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και στη συνέχεια να το ακινητοποιήσει, 70 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου, αφού έλαβε οδηγίες από τη Ρώμη να σταματήσει προσωρινά την πορεία του.
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον κυβερνήτη να μην προχωρήσει, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι την Παρασκευή η εταιρεία του έδωσε εντολή να μην γυρίσει πίσω.
Σημείωσε ότι η ΕΝΙ «δεν ανησυχεί ιδιαίτερα» από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, προσθέτοντας ότι είναι «συνηθισμένη» σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.
«Σε πολλές χώρες του κόσμου όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά», είπε, αλλά δεν ανεφερε κάποιο σχετικό παράδειγμα.
Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας «πειρατική», προσθέτοντας πως την αφήνει εκτεθειμένη. Σημείωσε ότι οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται μεν στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των προκλήσεων, αλλά στην περίπτωση αυτή σε πιο έντονο βαθμό.
Οι τουρκοκύπριοι απειλούν με ανακήρυξη δικής τους «ΑΟΖ»
Για μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ από την ε/κ ηγεσία γράφει ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» του ψευδοκράτους το οποίο δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθούν την επέκταση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3.
«Από δική μας πλευράς πρόκειται για μια ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις μας φαίνεται ότι η ε/κ ηγεσία επιμένει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή».
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ» προστίθεται έγιναν βήματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ και όσο δεν υπάρχει προσέγγιση μιας συνεργασίας στο θέμα αυτό, ως «ΤΔΒΚ» - όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – «δεν θα αποφύγουμε να κάνουμε ανάλογα βήματα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία».
Αναφέρεται επίσης ότι η ε/κ ηγεσία έχει μετατρέψει τον φυσικό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο σε μέσον για να προκαλέσει ένταση, εκφράζοντας λύπη γιατί έχουν με πείσμα παραβλεφθεί όλες οι δηλώσεις και εκκλήσεις της τ/κ πλευράς για συνεργασία και πνεύμα προσέγγισης σε αυτό το θέμα.
Ενώ, συνεχίζει, αυτός ο πλούτος θα μπορούσε να επιτύχει την συνεργασία είτε των δύο πλευρών στην Κύπρο, είτε και των άλλων πρωταγωνιστών στην περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για μια αμοιβαία οικονομική διασύνδεση και υπό αυτή την έννοια να εξυπηρετήσει την σταθερότητα, «η ε/κ ηγεσία δημιουργώντας τα τετελεσμένα που ήθελε, έχει μετατρέψει (τον φυσικό πλούτο) σε μέσο πρόκλησης την έντασης στην περιοχή».
Οι χθεσινές πρωτοφανείς δηλώσεις του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ όπως τις μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ