Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ακτιβίστρια ή διακινητής; Eνώπιον της μαροκινής δικαιοσύνης

Μαρόκο: Η ακτιβίστρια Ελένα Μαλένο κινδυνεύει έως και με ισόβια
Η ακτιβίστρια Ελένα Μαλένο, που θεωρείται ως ο άνθρωπος που έχει σώσει τις περισσότερες ζωές, μεταξύ των μεταναστών που προσπαθούν να διαπλεύσουν παράνομα τα στενά μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας,
 παρουσιάζεται σήμερα ενώπιον της μαροκινής δικαιοσύνης με την κατηγορία της διευκόλυνσης διακίνησης ανθρώπων, κινδυνεύοντας εάν καταδικασθεί να της επιβληθεί ποινή που προβλέπει κάθειρξη από 6 χρόνια και τρεις μήνες έως και ισόβια.

Τον φάκελο διεβίβασε στο Μαρόκο η ισπανική αστυνομία, μολονότι η δικαιοσύνη της χώρας είχε θέσει στο αρχείο την υπόθεση.

«Είναι οριστικό. Προηγουμένως είχαμε ζητήσει αναβολές για να εξετάσουμε το κατηγορητήριο και να οργανώσουμε την υπεράσπιση», τονίζει στην εφημερίδα El Publico η ίδια η Μαλένο, μέλος της ΜΚΟ Caminando Fronteras (Περπατώντας σύνορα).

Σύμφωνα πηγές προσκείμενες στην υπεράσπισή της, η Μαλένο προς το παρόν δεν κατηγορείται για τίποτε συγκεκριμένο, καθώς ακόμη εκκρεμούν έρευνες για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπράξει το αδίκημα της διευκόλυνσης στη διακίνηση ανθρώπων.

«Πρόκειται να απολογηθώ στην μαροκινή δικαιοσύνη για μία έρευνα που ξεκίνησε η ισπανική αστυνομία. Σύμφωνα με τον φάκελο της αρμόδιας ισπανικής υπηρεσίας για την παράνομη μετανάστευση, μου προσάπτονται η κατηγορία της διευκόλυνσης διακίνησης και η συνεργασία με κακοποιούς, δηλ. με δίκτυα διακίνησης ανθρώπων», τονίζει η ίδια.