Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Αναψαν φωτιά στα Βαλκάνια οι δολοφόνοι του Ιβάνοβιτς!

Με πέντε σφαίρες σκότωσαν εν ψυχρώ τον ηγέτη των Σέρβων του Κοσόβου
Από τη
Θεανώ Καρούτα
Ενα πολιτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το πρωί στο Κόσοβο, με τη δολοφονία από πυρά αγνώστων μιας ξεχωριστής προσωπικότητας της σερβικής πολιτικής σκηνής, του μετριοπαθούς Ολιβερ Ιβάνοβιτς, θεωρούμενου ηγέτη των Σέρβων του Κοσόβου. Ο 64χρονος πολιτικός δέχτηκε εν ψυχρώ πέντε σφαίρες από τους δράστες, που επέβαιναν σε Ι.Χ., έξω από τα γραφεία του κόμματός του στο σερβικό τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, της περιοχής που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να «φιλοξενήσει» το ατύχημα, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μια σύρραξη άνευ προηγουμένου στα πάντα εύφλεκτα Βαλκάνια.

Η Μιτρόβιτσα, μια πόλη 85.000 κατοίκων, απέχει πολύ από το ιδανικό της «εθνικής συμφιλίωσης» μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών που την κατοικούν. Σχεδόν 20 χρόνια μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου του 1998-1999, η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη ανάμεσα στη σερβική κοινότητα των 13.000 κατοίκων της βόρειας πλευράς της πόλης και στους 72.000 Αλβανούς που διαβιούν στον Νότο.

Η δολοφονία του Ιβάνοβιτς -ενός από τους ελάχιστους πολιτικούς των Σέρβων του Κοσόβου που μιλούσε αλβανικά, επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί το Βελιγράδι στο Κόσοβο και τασσόταν υπέρ του διαλόγου με τις Αρχές για το θέμα της ανεξαρτησίας της περιοχής, αν και δεν την αναγνώριζε- αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω τις σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο, εγείροντας παράλληλα ερωτήματα για την ειρηνευτική διαδικασία (η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων τόσο με το Κόσοβο όσο και με τη Σερβία, που επρόκειτο να επανεκκινήσουν χθες).

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς (που χαρακτήρισε τη δολοφονία του Ιβάνοβιτς «τρομοκρατική ενέργεια»), μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Σερβίας που συγκάλεσε για το θέμα, προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη δολοφονία του διαπρεπούς πολιτικού για να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Ο Βούτσιτς εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι οι δράστες θα βρεθούν και πως η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σερβίας, αν και δεν έχει αρμοδιότητα στο Κόσοβο, θα αποκαλύψει τους ενόχους.