Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

Κινδυνεύουμε από τα εδάφια του συντάγματος της FYROM. Θέλουν τα Σκόπια στο επίκεντρο του Μακεδονισμού. Να αποσπάσουμε γραπτές δεσμεύσεις. Ο διεθνολόγος Κ Φίλης ξεδιπλώνει την καυτή διπλωματία (βίντεο)


Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη για το παρασκήνιο των συνομιλιών Ελλάδας, Σκοπίων, για την ονομασία της FYROM,
 ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης αναλύει όλες τις κινήσεις των δύο πλευρών τονίζοντας τα διπλωματικά λάθη που έγιναν αλλά και τις ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα να διαπραγματευτεί μια συμφέρουσα γι αυτήν λύση.

Με αφορμή την έντονη επικαιρότητα των διαπραγματεύσεων, ο γνωστός διεθνολόγος με την ήρεμη, ξεκάθαρη και αντικειμενική άποψη ανφέρεται στην συνέντευξή του, στην Μαρία Γιαχνάκη, στα παρακάτω θέματα:
Χάθηκαν ευκαιρίες από την πλευρα της Ελλάδας την στιγμή που τα Σκόπια είχαν μια ασταθή πολιτική πραγματικότητα με εθνωτικά θέματα να απειλούντην επιβίωσή του.
Το ότι η FYROM χρησιμοπιούσε ως τώρα το όνομα Μακεδονία οφείλεται σε δική μας αβελτηρία.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι αν και εξαφανισμένος παίζει ακόμη βρώμικο παιχνίδι από το παρασκήνιο.
Ο σημερινόςπρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θέλει να επιδείξει δραστηριότητα και το όνομα είναι  το μόνο στο οποίο μπορεί να σταθεί πολιτικά.
Κακή στιγμή διαπραγματεύσεων για Ελλάδα και Σκόπια αφού τέτοιου είδους συμφωνίες απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις με ισχυρή αποφασιστικότητα.
  Η Ελλάδα ως χώρα με ενεργητική διπλωματία θέλει να επιτελέσει ρόλο οδηγού και να κλείσει και κάποια εθνικά μέτωπα παρόλο που το μεγαλύτερο μέτωπο είναι για μας η Τουρκία.
Οι θέσεις μας δεν έχουν γίνει κατανοητές στις ξένες χώρες και γι αυτό ως τώρα χρησιμοποίησαν τον όρο Μακεδονία σε σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι κινδυνεύουμε από πρόνοια και εδάφια του Συντάγματος τω Σκοπίων τα οποία είναι ευθέως αλυτρωτικά και θέλουν την FYROM στο επίκεντρο του Μακεδονισμού.
Πρέπει η Ελλάδα όχι απλά να διαπραγματευτεί το όνομα αλλά να αποσπάσει γραπτέ συμφωνίες για το μέλλον 
συνέντευξη Μαρία Γιαχνάκη
video Μαρία Μπελεγρίνη
Για περισσότερες συνεντεύξεις με πρόσωπα για θέματα επικαιρότητας δείτε το webtv του iellada.gr