Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Ο Ντιμιτρόφ ζητάει αλλαγή ονομασίας και της ελληνικής Μακεδονίας

Νέο επεισόδιο στο διπλωματικό σήριαλ για την ονομασία των Σκοπίων αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη δήλωση του Νικολά Ντιμιτρόφ για αλλαγή ονομασίας και της ελληνικής Μακεδονίας.


  Οπως αναφέρειο και το liberal.gr ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV21 επανέφερε όσα είχε συμπεριλάβει στην πρότασή του το 2005 ο Μάθιου Νίμιτς σχετικά με το ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί -και για την πλευρά της Ελλάδας- κάποιος προσδιορισμός (π.χ. «Ελληνική Μακεδονία») ώστε να μην έχει κανένα από τα δυο μέρη δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης του όρου «Μακεδονία».
Συγκεκριμένα ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε:
«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της «Μακεδονίας» και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε...
…Η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην «Μακεδονία», διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».
Ουσιαστικά με τη δήλωση αυτή ο κ.Ντιμιτρόφ ζητάει να υπάρξει χρήση του όρου «Μακεδονία» από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ επι ίσοις όροις, χωρίς αποκλειστικότητα και συνεπώς να υπάρξουν προσδιορισμοί και στις δυο πλευρές που θα καθιστούν διακριτές τις δυο περιοχές (Περιφέρεια Μακεδονίας, Αεροδρόμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ.α., θα πρέπει να μετονομασθούν εφόσον υπάρξει τέτοια απόφαση).


Πηγή: Ο Ντιμιτρόφ ζητάει αλλαγή ονομασίας και της ελληνικής Μακεδονίας | iefimerida.gr