Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Θεσσαλονίκη: Ανήσυχοι οι ιεράρχες, μετωπική στον δήμο

Ανήσυχος δηλώνει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι την ίδια ανησυχία με αυτόν μοιράζεται και ο κόσμος που επικοινωνεί μαζί του.


«Είναι κάτι που το παρακολουθούν όλοι, για το ποια θα είναι η έκβασή του, και ανησυχούν» τόνισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ασάφεια και έλλειψη ενημέρωσης για το θέμα.
Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια για το θέμα της Μακεδονίας, είπε ότι «δεν έχουμε ακόμα μια επίσημη πρόσκληση για το συλλαλητήριο. Αν έχουμε πρόταση, θα το σκεφτούμε».

Ξεκάθαρη θέση στο θέμα της ονομασίας πήρε στο διαδικτυακό «Βήμα Ορθοδοξίας» ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος. «Θέλω να πιστεύω ότι η λύση δεν θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία. Είναι κοινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών όταν είχε τεθεί το θέμα των προτεινόμενων ονομάτων (σ.σ.: στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992). Αυτό θέλει και ο ελληνικός λαός, που δεν διαπραγματεύεται τα εθνικά του δίκαια και την Ιστορία του» είπε.

Κόντρα ξέσπασε, εξάλλου, χθες μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρου Καλαφάτη, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο κ. Καλαφάτης κατηγόρησε τον δήμαρχο λέγοντάς του «πετάτε ονόματα δημοσίως στο τραπέζι, χωρίς να έχετε έγκριση από το όργανο που πηγάζει η εξουσία σας και αυτό είναι το δημοτικό συμβούλιο».
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε τα εξής: «Ο δήμος δεν κάνει εξωτερική πολιτική. Ακολουθούμε την εξωτερική πολιτική της χώρας. Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να απολογούμαι για την πρόσκληση στον πρωθυπουργό των Σκοπίων να έρθει να περάσει την Πρωτοχρονιά στην πόλη, όπως χιλιάδες άλλοι τουρίστες».

Φανή Χαρίση

http://www.dimokratianews.gr/content/81841/thessaloniki-anisyhoi-oi-ierarhes-metopiki-ston-dimo