Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Γραμματέας εργαζομένων ΕΚΑΒ: Με επέμβαση του στρατού γλύτωσαν οι ασθενείς και οι διασώστες

Η κατάληψη ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ από πρόσφυγες που δεν ήθελαν να χωριστούν με τον άρρωστο συγγενή τους - Λύγισαν το κλειδί και άρχισαν να κουνούν το ασθενοφόρο, λέει ο Χρήστος Βεντούλης γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ

«Κατάληψη» σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κιλκίς αποπειράθηκαν να κάνουν μετανάστες του κέντρου φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, όταν συγγενείς ασθενούς, πίστεψαν πως θα χωριστούν. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η άμεση επέμβαση στρατιωτικών.

Όλα ξεκίνησαν όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο κέντρο φιλοξενίας μεταφέροντας ήδη δύο άλλα περιστατικά. Οι συγγενείς του προς διακομιδή μετανάστη, ζήτησαν να μεταφερθούν μαζί του με το ασθενοφόρο, γεγονός που δεν μπορούσε να γίνει, όπως τους εξήγησαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Η άρνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μεταναστών που, σύμφωνα με την καταγγελία, πέταξαν έξω απο το όχημα τους διασώστες, στράβωσαν το κλειδί του οχήματος και προκάλεσαν ζημιά στο τιμόνι του προκαλώντας την ακινητοποίηση του ασθενοφόρου.

Όπως είπε στο protothema.gr ο Χρήστος Βεντούλης, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, τα περιστατικά «πειρατείας» ήταν δύο, σε δύο διαφορετικά hotspots στο Κιλκίς. «Όπως και στο πρώτο έτσι και στο δεύτερο περιστατικό στη Νέα Καβάλα οι συγγενείς επιτέθηκαν στο ασθενοφόρο και στο πλήρωμα του γιατί ήθελαν να μπουν μέσα όλοι μαζί. Ήταν περίπου 10 άτομα, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο. Λύγισαν το κλειδί του ασθενοφόρου για να μην φύγει και δεν τους πάρει όλους μαζί». Όπως λέει ο κ. Βεντούλης μέσα στο ασθενοφόρο υπήρχε ασθενής ο οποίος τρομοκρατήθηκε από το συμβάν, αφού σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κάποια στιγμή οι μετανάστες άρχισαν να κουνούν το όχημα και τότε χρειάστηκε η επέμβαση των στρατιωτικών που έχουν την ευθύνη του κέντρου φιλοξενίας, προκειμένου να γλιτώσουν και οι ασθενείς και οι διασώστες.

«Να επισημάνω ότι το ασθενοφόρο είχε ήδη μέσα έναν άλλον ασθενή και ο άνθρωπος σοκαρίστηκε. Οι πρόσφυγες επειδή πιστεύουν ότι θα διασπαστούν, ότι θα χωριστούν όταν κάποιος πάθει κάτι μπαίνουν όλοι μαζί, όλη η οικογένεια και οι συγγενείς μέσα στο ασθενοφόρο. Δυστυχώς η αστυνομία δεν επεμβαίνει και δυστυχώς το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μόνοι τους».

Τέτοιου είδους περιστατικά είναι σύνηθες φαινόμενο στα κέντρα κράτησης της βορείου Ελλάδος και χάρη στην επέμβαση του στρατού αποφεύγονται τα χειρότερα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιο περιστατικό. Είναι συνηθισμένο για εμάς. Ζητάμε να λειτουργούμε ασφαλείς στους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων. Να μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια τη δουλειά μας . Πράγμα που δεν συμβαίνει».
http://www.protothema.gr/greece/article/599921/grammateas-ergazomenon-ekav-lugisan-to-kleidi-kai-arhisan-na-kounoun-to-asthenoforo/