Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

Κλιμακώνει η Τουρκία χωρίς όρια

Πού το πάει η Άγκυρα; - Δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής μπαινόβγαιναν επί δύο ώρες στα ελληνικά χωρικά ύδατα
Δεν σταματάει η Άγκυρα τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες στις Οινούσσες αφού και σήμερα Δευτέρα, δεύτερη ημέρα του Πάσχα  ακταιωροί της τουρκικής Ακτοφυλακής επί δύο ολόκληρες ώρες
παραβίαζαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στη νησίδα Παναγιά και τις Οινούσσες, και ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες είχε προηγηθεί το επεισόδιο με το ελληνικό αλιευτικό  «Άγιος Δημήτριος» του οποίου τον καπετάνιο οι Τούρκοι απείλησαν με θράσος χιλίων πιθήκων ότι θα τον... συλλάβουν.
Στην περιοχή βρίσκονται  οι κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού «Κραταιός» και «Αήτητος».
Οι Τούρκοι παρουσιάζουν έναν έντονο εκνευρισμό μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους για δημιουργία νέων «Ιμίων».
Όπως από τα μεσάνυχτα το pronews.gr είχε αναφέρει ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών είχε ήδη μεταβεί στην φρεγάτα TCG Gökova (F-496) κλάσης O.H. Perry, για να παρακολουθήσει την επιχείρηση κατάληψης της νήσου Πασά από την ομάδα SAT, κατά το πρότυπο της κατάληψης της δυτικής Ιμια τον Ιανουάριο του 1996.   
 
Σε έγγραφο του τουρκικού Επιτελείου αναφέρεται ότι "Μετά  την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου από το Ναύαρχο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, μετά την κατάληψη των 17 νησιών από τους Έλληνες (σ.σ.: οι άνθρωποι έχουν θράσος!) και μετά την πρόσφατη παρενόχληση των πολεμικών  πλοίων στα τουρκικά χωρικά ύδατα από ελληνικά πλοία, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ θα μεταβεί για να παρακολουθήσει επιχειρησιακή δραστηριότητα στο Αιγαίο".   
 
Ο Τούρκος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αρχικά επιθεώρησε τις ετοιμασίες στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας στη Σμύρνη, συνοδευόμενος από το Αρχηγό της Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Αμπιντίν Ουνάλ.   
 
Στη συνέχεια, ο Ακάρ πήγε στη φρεγάτα TCG Gökova (F-496), όπου μαζί με τον Αρχηγό του Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου και το Διοικητή Εφοδιασμού θα παρακολουθούσαν την επιχείρηση των ανδρών που υπάγονται στην διοίκηση του "σκληρού" Μποστάνογλου
 
 Η όλη τουρκική κινητοποίηση, πάντως, διέρρευσε και υπήρξε η άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς με την ανακοίνωση αποστολής Στρατού στη νησίδα Πασά. 
  
Ερώτημα είναι πώς έφτασε η πληροφορία στην ελληνική πλευρά. Κυβερνητικές πηγές "δείχνουν" ξένη υπηρεσία να έχει υποκλέψει κωδικοποιημένο σήμα για την τουρκική ενέργεια, ενώ η κίνηση της ομάδας παρακολουθείτο από την συγκεκριμένη υπηρεσία από την στιγμή που ξεκίνησε από την βάση της.   
 
Τελικά η όλη επιχείρηση "πάγωσε", λόγω της διαρροής της και αφού στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις, ενώ τα AΣΕΠΕ EMP-145 Erieye της ΠΑ, είχαν κάνει focus σε ακτίνα 100 χλμ. γύρω από τη νησίδα προκειμένου να εντοπίσουν άμεσα την οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή.  
 
Ηδη έχουν μεταφερθεί από προχθές άνδρες στην νησίδα και η επιτήρηση έχει αυξηθεί, όχι μόνο σε αυτή, αλλά και σε άλλους πιθανούς στόχους στην περιοχή.