Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Ναυμαχίες στο Αιγαίο με τους Τούρκους...μπορεί να μην άνοιξαν πυρ αλλα οι πορείες των πλοίων λένε πολλά


 
Μεγάλη συγκέντρωση Ελληνικών και Τουρκικών πλοίων στην περιοχή των Οινουσσών (Video)
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών και της Χίου παρακολουθώντας και αποτρέποντας τις κινήσεις των Τούρκων στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η σοβαρότητα της κατάστασης επιβεβαιώνεται από την αυξημένη Ελληνική παρουσία στην περιοχή αφού δύο κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού και δύο μεγάλα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης περιπολούν και παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων.
Πρόκειται για τις κανονιοφόρους Αήττητος (P 268) και Κραταιός (P 269) κλάσης Μαχητής εκτοπίσματος 595 τόνων, οι οποίες διαθέτουν ένα πυροβόλο OTO MELARA 76/62 των 76 χλστ, ένα πυροβόλο Bofors 40/70 των 40 χλστ και δύο πυροβόλα Rheinmetall των 20 χλστ. και το περιπολικό σκάφος Αγ. Ευστράτιος (ΛΣ 080) κλάσης Sa’ar 4 εκτοπίσματος 450 τόνων εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο OTO Breda 30/70 των 30 χλστ στην πλώρη και δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα των 12,7 χλστ εκατέρωθεν της υπερκατασκευής του πλοίο, και το περιπολικό σκάφος Γαύδος (ΛΣ 090) κλάσης Stan Patrol 5509, εκτοπίσματος 430 τόνων το οποίο δυστυχώς είναι άοπλο.
AHTTHTOS 1
Τα Ελληνικά σκάφη αντιμετωπίζουν τρία τουλάχιστον Τουρκικά πλοία, ένα περιπολικό σκάφος τύπου κλάσης Kaan 29 (SG-109) εκτοπίσματος 95 τόνων εξοπλισμένο με ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο τύπου STAMP των 12,7 χλστ στην πλώρη, την κορβέτα TCSG Yasam (SG-704) κλάσης Dost της Τουρκικής Ακτοφυλακής εκτοπίσματος 1725 τόνων, η οποία διαθέτει ένα δίδυμο πυροβόλο των 40 χλστ τύπου Fast Forty της εταιρείας OTO MELARA και δυο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα των 12,7 χλστ τύπου STAMP της τουρκικής εταιρείας Aselsan, καθώς και ένα περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Ναυτικού κλάσης Tuzla (P1200) εκτοπίσματος 400 τόνων, εξοπλισμένο επίσης με ένα δίδυμο πυροβόλο των 40 χλστ τύπου Fast Forty, δυο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα των 12,7 χλστ τύπου STAMP και ένα εξαπλό περιστρεφόμενο εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών ρουκετών στην πρύμνη.
AHTTHTOS 2
Η συγκέντρωση μιας τόσο μεγάλης ναυτικής δύναμης εάν υπολογιστούν καθώς και τα μικρότερου μεγέθους τύπου Panther 57 MK.I του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Χίο καθιστά την κατάσταση στην περιοχή των Οινουσσών ιδιαίτερα ανησυχητική.
DAMEN 1
Παρα το γεγονός ότι οι κυβερνήτες των Ελληνικών πλοίων έχουν δείξει παροιμιώδη ψυχραιμία στις προκλήσεις των Τούρκων ένα μικρό λάθος, μια ατυχής επακούμβηση μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών σκαφών θα μπορούσε να προκαλέσει περεταίρω όξυνση και ίσως ένα θερμό επεισόδιο.
Οι πρόσφατες φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ AegeanHawk από την Χίο αποτυπώνουν τις δραματικές στιγμές που βιώνουν τα πληρώματα των Ελληνικών πλοίων τα οποία φτάνουν σε απόσταση αναπνοής τα Τουρκικά σκάφη.
To παραπάνω φωτογραφικό υλικό και το βίντεο που ακολουθεί προέρχεται από τον AegeanHawk.
SAAR 1 
viadiplomacy.gr