Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Η αρκούδα και ο δράκος γυμνάζονται στην Μαύρη θάλασσα

Το βράδυ  της 5ης  Μαΐου 2015 – δώδεκα ώρες μετά την ανακοίνωση της ‘ομάδας παρακολούθησης των πλοίων’,  που διέρχονται από τα  Στενά του Βοσπόρου, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι δύο κινεζικές φρεγάτες εξοπλισμένες με πυραύλους, η Linyi (547)  και η Wei Fang (550) εισήλθαν στη Μαύρη Θάλασσα με πορεία προς το Νοβοροσίσκ.
Ωστόσο, η ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας,  εξακολουθεί να είναι σιωπηλή.
Σύμφωνα με τα  δημοσιεύματα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, τα κινεζικά πλοία θα λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ημέρα της Νίκης στο Νοβοροσίσκ.
Επίσης, θα γίνουν οι προετοιμασίες για την κοινή ρωσο-κινεζική ναυτική άσκηση «Αλληλεπίδραση 2015» που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Χαρακτηριστικό  της προσέγγισης των κινεζικών πολεμικών πλοίων στο Νοβοροσίσκ, είναι η κατάσταση υψηλής ασφάλειας στην οποία έχουν τεθεί  οι δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες.
 
Η κινεζική φρεγάτα Wei Fang (550) διέρχεται  το Βόσπορο με πορεία τη Μαύρη Θάλασσα στις 4 Μαΐου 2015

Οι ειδικοί σημειώνουν, επίσης,  ότι πουθενά δεν έγινε ενημέρωση γιατί  οι  κινεζικές φρεγάτες, οι οποίες είναι ταχύτατες, πλέουν με 29 κόμβους (περίπου 50 χιλιόμετρα την ώρα) και μπορούν να διανύσουν την απόσταση Βόσπορος- Νοβοροσίσκ δε 15 έως 20 ώρες, θα κάνουν περίπου 3 ημέρες, αφού θα καταπλεύσουν στις 9 Μαΐου στο ρωσικό λιμάνι.
Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας έως τις 7 Μαΐου, κάτι το οποίο δεν αναφέρεται πουθενά, σημειώνει η πηγή.
Ασκήσεις ενδέχεται να γίνουν και μετά τις 9 Μαΐου, αφού η επιστροφή των κινεζικών πλοίων στα Στενά, υπολογίζεται για τις 14 Μαΐου 2015, σημειώνει το Black sea news.