Κυριακή 3 Μαΐου 2015

"Ενωμένες Ένοπλες Δυνάμεις της Νέας Ρωσίας" η σύνθεση της πολιτοφυλακής που συγκινεί

Στην Ουκρανία, η σκιά του πολέμου δεν έχει φύγει παρά την όποια συμφωνία έχει γίνει μεταξύ των αντιμαχομένων. Συνεχίζονται οι τριβές και τα θερμά επεισόδια με αντιπυροβολισμούς, αλληλοβομβαρδισμούς, συλλήψεις, δολοφονίες , εκτελέσεις, φρικαλέες ακρότητες και  πολλούς  σκοτωμούς.
Η περιοχή των επιχειρήσεων έχει μια παράξενη κινητικότητα. Οι συγκρούσεις ξεφεύγουν από τα όρια των τακτικών κινήσεων και πλησιάζουν λίγο τον ανταρτοπόλεμο.
Αν και η συμφωνία κατάπαυσης πυρός έχει συγκεκριμένη οριοθέτηση δυνάμεων, δυστυχώς καταπατείται, ίσως και από τις δύο πλευρές και δημιουργείται η ασάφεια των γραμμών αντιπαράθεσης.
 
Εθελοντές μαχητές της εθνοφρουράς των Κοζάκων (Cossack National Guard) περιφρουρούν το δημαρχείο του Σλαβιάνσκ (Πηγή)
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το "κτίσιμο" της δύναμης του εξεγερμένου ρωσόφιλου πληθυσμού της (πρώην;) ανατολικής Ουκρανίας, ή της "Νέας Ρωσίας" όπως ονομάζουν οι ίδιοι, τα εδάφη όπου βρίσκονται ρωσικοί πληθυσμοί εντός Ουκρανίας - και ζητούν απόσχιση, όπως συνέβη με την χερσόνησο της Κριμαίας.
 
Οι εξεγερμένοι άρχισαν να συγκροτούν μονάδες από τον πληθυσμό, οργανώνοντάς τες με γνωστούς και φίλους από την ίδια γειτονιά, από μέλη συλλόγων, από εργαζόμενους στον ίδιο χώρο, όπως εργάτες ορυχείων για παράδειγμα, ή από την ίδια εθνικότητα. Άρχισαν να καταφθάνουν εθελοντές από Ρωσία αλλά και από άλλες περιοχές προσφερόμενοι να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών.
 
Δημιουργήθηκε  ένας στρατός πολιτοφυλακής, οι "Ενωμένες Ένοπλες Δυνάμεις της Νέας Ρωσίας" που αρχίζουν να παίρνουν μορφή τακτικού στρατού σιγά-σιγά. Οργανώθηκε κατά κάποιο μια Παλλαϊκή Άμυνα της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Η ενίσχυση και η υποστήριξη της Ρωσίας, "πλανάται" πάνω από τους αντάρτες χωρίς όμως κάποια επίσημη αποδοχή εκ μέρους της, για συμμετοχή  στην εξέγερση. Το σίγουρο είναι ότι αν τα πράγματα γίνουν δύσκολα για τους εξεγερμένους, η Ρωσία δεν θα διστάσει να τους βοηθήσει
 
Η πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ περιλαμβάνει 2 έως 3 σχηματισμούς επιπέδου ταξιαρχίας και περίπου 12 (ανεξάρτητα;) τάγματα με αποχρώσεις όλου του πολιτικού φάσματος από  άκρα δεξιά έως άκρα αριστερά, με συνολική δύναμη γύρω 6 έως 8 χιλιάδες άτομα κατ' εκτίμηση
 
Ρώσοι, Οσσετιανοί, Ούγγροι, Σέρβοι, Αμπχάζιοι, Ουζμπέκοι, Τούρκοι, Γάλλοι, Γερμανοί Ιταλοί, Ισπανοί, Πολωνοί, Αρμένιοι, Έλληνες και ..Τσετσένοι μουσουλμάνοι, βρίσκονται μέσα στους εθελοντές που έχουν πλαισιώσει τα λεγόμενα ¨διεθνή τάγματα", πέντε στον αριθμό.

Κάποιοι από τους Έλληνες, κυρίως ποντιακής καταγωγής με ρίζες στην περιοχή, έχουν γίνει γνωστοί στους αυτονομιστές, για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει!
Οι Τσετσένοι, στο πλευρό των Ρωσόφιλων! Ένα τάγμα, το"Τάγμα του Θανάτου" όπως το ονομάζουν, ( Battalion Smert), περιλαμβάνει περίπου 300 εμπειροπόλεμους εθελοντές με 10 έως 20 χρόνια πείρας, όπως οι ίδιοι λένε, έχοντας λάβει μέρος στον πρώτο και στο δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας

 
Τσετσένοι μαχητές του Τάγματος Θανάτου. (Πηγή φωτογραφίας)
Σύμφωνα με όσα διαδίδουν, οι Τσετσένοι στην πλειοψηφία τους ήταν προηγουμένως υποστηρικτές των ανεξάρτητων Ichkeria , αλλά αργότερα μεταπήδησαν στην πλευρά της Ρωσίας, αφού τους είχε δοθεί αμνηστία.  Αρκετοί έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Ουκρανοί τους χαρακτηρίζουν σαν "
Άνδρες του Καντίροφ" (του προέδρου της Τσετσενίας), θεωρώντας ότι αυτός τους έχει στείλει με συγκεκριμένη αποστολή: Την εξόντωση του συμπατριώτη τους, μακαρίτη πλέον Ίσα Μουνάεφ, ορκισμένου εχθρού των Ρώσων, που είχε έλθει να πολεμήσει στο πλευρό των Ουκρανών με τους δικούς του, το "Τάγμα Ντουντάεφ", ένα μείγμα  500 αντιρώσων Τσετσένων, Γεωργιανών και Ουκρανών εθελοντών παραστρατιωτικών. 

Εκπαίδευση στη Μάχη σώμα με σώμα Τσετσένων, πάνω στο χιόνι. (Πηγή
Λέγεται δε, ότι κάποιος απ' αυτούς πιθανόν να δολοφόνησε τον Μπαρίς Νεμτσόφ, πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν και αντίθετο στην δημιουργία τσετσενικού στρατού,  με την υποστήριξη των μυστικών ουκρανικών υπηρεσιών για τη δημιουργία αποσταθεροποίησης στη Ρωσία.  
 
Αρχικά, όπως μεταδόθηκε στα ΜΜΕ, έγινε η σύλληψη υπόπτων Τσετσένων, πιστών του Καντίροφ, ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε στο Γκρόζνι κατά την στιγμή της σύλληψής του, γεγονός που δημιούργησε ένταση μεταξύ Πούτιν και Καντίροφ
 
Πολύπλοκη ιστορία μέσα στα κανάλια του μυστικού πολέμου!
 
Ο Μουνάεφ σκοτώθηκε σε μάχη τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Ντονμπάς. Ήταν στο στόχαστρο
 
Τσετσένοι εναντίον Τσετσένων! Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε να το πιστέψει κανείς. 
 
Μέσα στην πληθώρα των παραστρατιωτικών δυνάμεων,  υπό τον πρωθυπουργό της δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, υπάρχουν και κάποιες μονάδες, που χαρακτηρίζονται σαν ειδικές δυνάμεις όπως το "Τάγμα της Σπάρτης" (Sparta battalion ) που κατηγορείται για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. το "Τάγμα Κάλμιους" (Calmious Battalion) όπως και η Ταξιαρχία Βοστόκ (Vostok Brigade) με προσωπικό που προέρχεται είτε από ειδικές μονάδες της αστυνομίας της Ουκρανίας που αυτομόλησε στο πλευρό των ανταρτών, είτε από αποστράτους που είχαν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Το ίδιο συμβαίνει και με την "Δημοκρατία του Λουχάνσκ" υπό τον
Ιγκόρ Πλοτνίτσκυ. η πολιτοφυλακή του οποίου περιλαμβάνει 2 σχηματισμούς επιπέδου μεραρχίας-ταξιαρχίας και 6 ανεξάρτητες μονάδες, συνολικής δύναμης 3 έως 5 χιλιάδες προσωπικό.

Υπάρχουν επομένως 2 πολέμαρχοι που αντιμετωπίζουν την υπόλοιπη Ουκρανία, στηρίζοντας την πλάτη τους στην "μητέρα Ρωσία"!
 
Όλοι αυτοί, ευνόητο είναι, ότι χαρακτηρίζονται σαν τρομοκράτες από την Ουκρανική κυβέρνηση του Κιέβου. Πώς αλλιώς θα τους αντιμετώπιζε ζητώντας τη διεθνή υποστήριξη για να μην καταρρεύσει το κράτος;

Αλλά και οι
Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν αρκετές παραστρατιωτικές μονάδες, (επιπλέον των Τσετσένων) που τελικά τις ενσωμάτωσαν στην εθνοφυλακή τους.
Ουκρανοί εθελοντές πολιτοφύλακες πιθανόν σε τελετή ορκωμοσίας. (Πηγή)
Αυτοί οι "πολίτες - οπλίτες" ή πολιτοφύλακες, με την έναρξη των συγκρούσεων σχημάτισαν δικά τους ανεξάρτητα τμήματα και μονάδες με δικό τους εξοπλισμό, συνολικής δύναμης που κυμαίνεται γύρω στους  8 έως 10 χιλιάδες άνδρες, χωρίς να υποστηρίζονται αρχικά από τον ουκρανικό στρατό.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 50 τέτοιες μονάδες συγκροτήθηκαν και έλαβαν μέρος σε συμπλοκές εναντίον των εξεγερμένων της ανατολικής Ουκρανίας. Οι πιο γνωστές παραστρατιωτικές ουκρανικές μονάδες που στη συνέχεια μετέπεσαν στην εθνοφυλακή, είναι το Τάγμα Αζόφ (
Azov Battalion) γνωστό για την ακροδεξιά,  μάλλον φιλοναζιστική ιδεολογία του, το Τάγμα Ντονμπάς (Donbas Battalion) το Τάγμα Καρκίβ (Kharkiv Battalion) και το απόσπασμα του Όλε Λιάσκο (Oleh Lyashko's militia).

Υπάρχουν και
ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ξένους ομοϊδεάτες εθελοντές στο πλευρό των Ουκρανών ακροδεξιών πολιτοφυλάκων, όπως Πολωνούς, Σουηδούς, Γάλλους, Καναδούς, ακόμη και Ρώσους! Οι Πολωνοί το διαψεύδουν πολύ έντονα αυτό!

 Στη συνέχεια με την εξέλιξη των επιχειρήσεων,
η κυβέρνηση του Κιέβου τους αναγνώρισε και τους προσκόλλησε στην εθνοφυλακή για να τους χρησιμοποιεί συντονισμένα κατά των εξεγερμένων στην Ανατολική Ουκρανία.
Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται από Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές  σε αντικείμενα Α' Βοηθειών (Πηγή)
Κάποιους απ' αυτούς, εκπαιδεύουν ήδη  οι 300 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές της 173 Αεραποβατικής Ταξιαρχίας , που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία στα πλαίσια συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων. Σαφώς και υπάρχει και υλική βοήθεια.
Ουκρανοί πολιτοφύλακες σε εκπαιδευτική άσκηση (Πηγή)
Οι Ρώσοι βέβαια προειδοποίησαν ότι τέτοιου είδους ενέργειες σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, ενδεχομένως να προκαλέσει ξανά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Τι έγιναν άραγε
οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας; Θα το μάθουμε ίσως μετά από καιρό. Σίγουρα κάποιοι θα μεταπήδησαν στην "άλλη πλευρά" όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις μπερδεμένες καταστάσεις.

Άλλωστε παραστρατιωτικοί χρησιμοποιήθηκαν και στο  
στο ΙΡΑΚ, και στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ! Και χρησιμοποιούνται ακόμη σε όλες τις "καυτές" περιοχές. Άλλοι μπλέκονται από ιδεολογία και άλλοι  από ιδεολογία του ..χρήματος, κοινώς μισθοφόροι ή Σκυλιά του πολέμου!

Αυτό που μπορεί να μείνει σαν συμπέρασμα είναι ότι τελικά η ορθολογική αξιοποίηση σωματείων, συνδέσμων και συλλόγων που δηλώνουν εθελοντική προσφορά σε στρατιωτικές ενέργειες, δεν πρέπει να παραμελείται, αλλά το αντίθετο,  να μεθοδεύεται από τον καιρό της ειρήνης για την αποφυγή σύγχυσης, άσκοπων προσπαθειών και προβλημάτων σε μια έκτακτη και επικίνδυνη κατάσταση. Με άλλα λόγια θα πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη της άμεσης απορρόφησής τους από τις ένοπλες δυνάμεις.



                    Ανιχνευτής
(σε συνεργασία με τον ελεύθερο σκοπευτή)