Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΤΖΙΧΑΝΤ στις φυλακές

Καταγγελία-σοκ του Αντ. Αραβαντινού:
«Εχει χαθεί τελείως ο έλεγχος, που έχει περάσει στα χέρια των κρατουμένων. Σύντομα αναμένεται πόλεμος μεταξύ σουνιτών-σιιτών»
Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές ήταν, είναι και -εάν δεν αλλάξουν δομικές παθογένειες του συστήματος- θα παραμείνει οριακή. Το τελευταίο περιστατικό στις Φυλακές Κορυδαλλού με τη συμπλοκή εκατοντάδων Αράβων, Αλβανών και Πακιστανών κρατουμένων, που οδήγησε στον θάνατο δύο εξ αυτών, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι ελληνικές φυλακές νοσούν εδώ και χρόνια... Κάθε νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εξαγγέλλει δημιουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης, αποσυμφόρηση των φυλακών, αύξηση οργανικών θέσεων σωφρονιστικών υπαλλήλων, βελτίωση των συνθηκών κράτησης και τη στήριξη ιδιαιτέρως ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και κάθε φορά η κατάσταση παραμένει ίδια.
Το τελευταίο αιματηρό περιστατικό στις Φυλακές Κορυδαλλού, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο εκρηκτική έχει γίνει η κατάσταση στις φυλακές, όπως καταγγέλλουν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Σπύρος Καρακίτσος στην «κυριακάτικη δημοκρατία», αυτό που συνέβη στον Κορυδαλλό είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές.