Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Με τις «ευλογίες» του τουρκικού καθεστώτος

Κινούμενες βόμβες στην «άγρια» Θράκη
Το «μακρύ χέρι» της Αγκυρας αναμένεται να εμφανιστεί ακόμα μια φορά στις 26 Ιανουαρίου, με την εκλογή βουλευτών στη Θράκη με ξεκάθαρες αναφορές στην Τουρκία, όπως έχει γράψει κατ' επανάληψη η «κυριακάτικη δημοκρατία». Συνολικά 16 είναι οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι βουλευτές στις εκλογικές περιφέρειες της Ροδόπης και της Ξάνθης, πολλοί με τις «ευλογίες» του τουρκικού καθεστώτος.
Στην Ξάνθη το 2012 είχε κερδίσει μία έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ (Χουσεΐν Ζεϊμπέκ), μία η Νέα Δημοκρατία (Αλέξανδρος Κοντός) και την τρίτη και τελευταία το ΠΑΣΟΚ (Δημήτρης Σαλτούρος). Δύο χρόνια αργότερα ο Ζεϊμπέκ, που είχε κερδίσει την πρωτιά με τεράστια απόσταση από τον δεύτερο, είχε αντιδράσει έντονα στην προοπτική να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ η Ελληνίδα μουσουλμάνα Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά. «Εμείς οι Τούρκοι δεν θέλουμε τη Σαμπιχά» είχε πει χαρακτηριστικά, αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει στροφή 180 μοιρών και να την αποκλείσει.
 Οι απόψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια στην Ξάνθη, αφού και ο ίδιος άλλωστε έχει γράψει σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Zaman» για «Τούρκους της δυτικής Θράκης».
Πρόσφατα, στα μέσα Νοεμβρίου, ο Ζεϊμπέκ συμμετείχε στη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εκεί, οι ανθελληνικοί φορείς ύψωσαν φιλοτουρκικές κορόνες, με «μπροστάρηδες» στελέχη του DEB και φίλα προσκείμενα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή την 76η επέτειο από τον θάνατο του Ατατούρκ.

Απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του πανεπιστημίου Γκαζί στην Αγκυρα, ο Ζεϊμπέκ διατηρεί φαρμακείο στην Ξάνθη από το 2006. Απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής το 2009, αλλά τα κατάφερε το 2012.
Εντύπωση επίσης προκαλεί η ευκολία με την οποία οι υποψήφιοι της μουσουλμανικής μειονότητας μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο, αφού, καθώς φαίνεται, αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που χωρίζουν τα κόμματα. Με τη Νέα Δημοκρατία στην Ξάνθη πολιτεύονται φέτος δύο μουσουλμάνοι, ο Ιρφάν Χατζηγκενέ και ο Σαμπάν Μπαντάκ. Ο περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης Ιρφάν Χατζηγκενέ ήταν παλαιότερα «δεξί χέρι» του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν. «Το παρελθόν έχει τελειώσει για μένα... δεν με ενδιαφέρει πλέον» είχε δηλώσει ο ίδιος σχετικά.

Ο έτερος υποψήφιος με τη Ν.Δ., ο Σαμπάν Μπαντάκ, διαθέτει επιχείρηση διανομής εμφιαλωμένου υγραερίου, ενώ είναι γαμπρός του παλιού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Φαΐκογλου.
Δύο μουσουλμάνους υποψηφίους κατεβάζει και το ΠΑΣΟΚ, τους Αχμέτ Κεχαγιά και Μεχμέτ Αρναούτ. Ο δικηγόρος Αχμέτ Κεχαγιά Ικσάν παρουσιαζόταν από τοπικά μέσα ως φαβορί για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., αλλά τελικά μπήκε στις λίστες του ΠΑΣΟΚ.
Μόλις 27 χρονών, απόφοιτος της σχολής Γεωπονίας Τεχνολογίας της Φλώρινας, είναι ο μειονοτικός υποψήφιος του ΚΚΕ στην Ξάνθη. Ο Μουράτ Χατζόγλου είχε συμπεριληφθεί και στο ευρωψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος ο Τσετίν Μάταντζη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Γιατρός καρδιολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, είχε επιχειρήσει να βρει στέγη στη Δημοκρατική Αριστερά το 2012, αλλά το κόμμα του κ. Κουβέλη τελικά τον απέρριψε.

Εναν χρόνο νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2011, μιλώντας σε εκδήλωση νεολαίων μουσουλμάνων της Ξάνθης, την οποία χρηματοδότησε το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, παρουσία του ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ, ο κ. Μάταντζη, αφού μετέφερε «μια αγκαλιά χαιρετίσματα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου», αναφέρθηκε σε ταξίδι του την επόμενη ημέρα στα Δωδεκάνησα και πιο συγκεκριμένα σε Ρόδο και Κω, «γιατί εκεί έχουμε ανθρώπους μας που μοιράζονται την ίδια γλώσσα, την ίδια θρησκεία, τον ίδιο πολιτισμό. Υπάρχουν οι Τούρκοι της Ρόδου και της Κω».
Υποψήφιος με το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου θα είναι και ο Ιρφάν Ουζούν, περιφερειακός σύμβουλος και θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριµνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Τέλος, υποψήφιος στην Ξάνθη είναι ακόμα ένας μουσουλμάνος, ο Μηλιαζήμ Τζεμαλή, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πέρυσι είχε εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την -αρχική- επιλογή του στο ευρωψηφοδέλτιο, λέγοντας ότι μέσα από τον σύλλογο «Ελπίδα» της Σουλεϊμάν Σαμπιχά άρχισαν να ανακαλύπτουν την «ελληνική καταγωγή» των Ρομά και την κατασκευή εθνικής ταυτότητας.
Η πρόκληση με τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία
Οι υπόλοιποι επτά υποψήφιοι της μουσουλμανικής μειονότητας πολιτεύονται στη Ροδόπη. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2012 είχε κερδίσει μία έδρα η Νέα Δημοκρατία (Ευριπίδης Στυλιανίδης), μία ο ΣΥΡΙΖΑ (Καρά Γιουσούφ Αϊχάν) και μία το ΠΑΣΟΚ (Χατζή Οσμάν Αχμέτ).
Υποψήφιοι με τη Ν.Δ. θα είναι οι Αμέτ Αχμέτ και Ισμαήλ Μουσταφά Χουσέ. Την επανεμφάνισή του, μέσα από το ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ο Μουσταφά Μουσταφά, γιατρός μικροβιολόγος και εκλεγμένος βουλευτής με τον Συνασπισμό στις εκλογές του 1996. Ετερος μουσουλμάνος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αϊχάν Καραγιουσούφ, οδοντίατρος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας - Σαππών. Ευθυγραμμισμένος πλήρως με τη «γραμμή» της Αγκυρας, ο υποψήφιος βουλευτής έχει δηλώσει: «Τα νηπιαγωγεία πρέπει να είναι οπωσδήποτε δίγλωσσα. Και την επίσημη γλώσσα της χώρας μας πρέπει να την ξέρουμε πολύ καλά».

Υποψήφιος με το ΚΚΕ στη Ροδόπη είναι ο αγρότης Χουσεΐν Χασάν - Κελές, ενώ το Ποτάμι είναι ο νέος σταθμός του Ιλχάν Αχμέτ. Ο παλιός βουλευτής της Ν.Δ., που αρέσκεται να αποκαλεί τη μειονότητα «τουρκομουσουλμανική», έχει περάσει και από το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη και από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς, προτού καταλήξει στον Σταύρο Θεοδωράκη.
Με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου θα πολιτευτεί στη Ροδόπη ο Ιμπραήμ Σερήφ, πρώην δήμαρχος Αρριανών Ροδόπης, που στο παρελθόν είχε δηλώσει προκλητικά: «Ο δήμος μας είναι κατά 99% τουρκικός».
Κώστας Παπαχλιμίτζος
 dimokratianews.gr