Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Τι λένε ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού και οι (ανάστατοι) 150 μόνιμοι κάτοικοι για τις «καραβιές» μεταναστών από Συρία και Ιράκ

 Σήμα κινδύνου για την αυξημένη λαθρομετανάστευση εκπέμπει το ακριτικό Αγαθονήσι, που υποδέχεται καθημερινά «καραβιές» απελπισμένων παράτυπων μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, που ορισμένες φορές πλησιάζουν σε αριθμό ακόμα και τους μόνιμους κατοίκους του νησιού! Μόνο χθες το πρωί περισυνελέγησαν από το Λιμενικό 21 άτομα (άλλοι τόσοι βρέθηκαν σε ακυβέρνητο σκάφος, πέντε ναυτικά μίλια μακριά από την Κω), ενώ τους τελευταίους δύο μήνες (από τις 29 Ιουνίου έως σήμερα) έχουν φτάσει στο Αγαθονήσι περισσότεροι από... 900 παράτυποι μετανάστες!«Προχθές είχαμε 29, την περασμένη εβδομάδα έφτασαν τους 70. Είναι οριακή η κατάσταση.  Από τότε που ξέσπασαν οι αναταραχές στη Συρία, το Λιμενικό εντοπίζει φουσκωτά με μετανάστες σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ακόμα και το 2008-2009, που παρενέβη η Frontex, το πρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο» λέει στην «δημοκρατία» ο δήμαρχος Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος. Οι μετανάστες στοιβάζονται στο κτίριο του παλιού αστυνομικού σταθμού, υπό την επιτήρηση μόλις ενός αστυνομικού (!), ενώ όσοι δεν χωρούν κοιμούνται στην... αυλή, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

«Εχουμε κάνει επισκευές στο κτίριο, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει κάποιους ανθρώπους για μια δυο μέρες. Ο αριθμός τους όμως είναι συνήθως μεγάλος, ενώ δεν υπάρχει και προσωπικό, πέρα από τον αστυνομικό, δύο λιμενικούς και έναν υπάλληλο του δήμου» αναφέρει ο ίδιος. Οι περίπου 150 κάτοικοι του νησιού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη νέα «επιδρομή» παράτυπων μεταναστών στο Αγαθονήσι, καθώς στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα μικροκλοπών σε σπίτια και (στα λιγοστά) καταστήματα. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε τέτοια κρούσματα, επειδή οι περισσότεροι φεύγουν μέσα σε λίγα 24ωρα από το νησί. Τα έχουμε ζήσει όμως αυτά τα προηγούμενα χρόνια. Ζητάμε την παρέμβαση της Πολιτείας, όχι μόνο για το Αγαθονήσι, αλλά και για νησιά όπως η Κως, η Αστυπάλαια, η Πάτμος, ακόμα και η Ρόδος, που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα παρόμοια προβλήματα» αναφέρει ο κ. Κόττορος. 
 

Γεράσιμος Κόντος
dimokratianews.gr