Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η ΕΛ.Β.Ο κάνει θαύματα αλλα κάποιοι την υπονομεύουν

Η πιο θανατηφόρα στρατιωτική έκδοση του Hummer είναι ελληνική
To Hummer, στην στρατιωτική του εκδοχή, έρχεται σε αμέτρητες μορφές, από τεθωρακισμένο για αστικό πόλεμο , εκδόσεις με εκτοξευτές πυραύλων μέχρι φορτηγάκια.
Στην Ελλάδα, τα M1114GR Hummer διαθέτουν διεθνές pedigree. Βασίζονται σε ένα αμερικανικό σχέδιο (πάτωμα και μηχανικά μέρη), που έχουν συναρμολογηθεί στην Ελλάδα από την ΕΛΒΟ, την ελληνική εταιρία κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων, με θωράκιση που έρχεται από το Ισραήλ ( Plasan Sasa  Ltd), και ένα ρωσικό αντιαρματικό εκτόξευσης πυραύλων.
Όπως αναφέρει σε εκτενές του ρεπορτάζ το http://foxtrotalpha.jalopnik.com/, υπό τον τίτλο «Meet Greece's Futuristic & Deadly Hummer With A Mutt-Like Pedigree», το αποτελέσματα αυτής της «περίεργης συνεργασία  είναι ένα εξειδικευμένο Hummer με φουτουριστική εμφάνιση και  θανατηφόρο εξοπλισμό».
«Το Μ1114GR είναι ένα αντιαρματικό όπλο, το οποίο μπορεί να επεκτείνει τη χρήση του και σε ελικόπτερα που κάνουν χαμηλές πτήσεις» επισημαίνει στο "News247" ο κ. Δημήτρης Κατερτζής, γενικός εμπορικός διευθυντής της ΕΛΒΟ, η οποία από το 2010 έχει φύγει από τον όμιλο Μυτιληναίου και πλέον το 85% των μετοχών της ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο.
Το 2002, ο Ελληνικός Στρατός έκανε παραγγελία 98 τέτοιων οχημάτων στην ΕΛΒΟ ενώ το 2004 ολοκληρώθηκε η παραγγελία με άλλα 98 οχήματα.
«Η θωράκιση που έχει το όχημα είναι κατά ΝΑΤΟ Level2» προσθέτει ο κ. Κατερτζής. Μια θωράκιση ικανή να αντιμετωπίσει τα πυρά ελαφρών όπλων αν σκεφτούμε ότι τα άρματα μάχης έχουν θωράκιση Level4.
Η σχεδίαση και η ανάπτυξη του συγκεκριμένου στρατιωτικού οχήματος είναι ελληνική υπόθεση. Ενώ το τελευταίο διάστημα η ΕΛΒΟ βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής για την παροχή M1114GR στους Στρατούς τους.
«Είναι η πρώτη φορά που το αμερικανιικό στρατιωτικό όχημα έχει εξοπλιστεί με ρώσικο όπλο» συνεχίζει ο κ. Κατερτζής. «Η διαμόρφωσή του δεν ήταν εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι στο πίσω μέρος της καμπίνας έπρεπε να γίνει πρόνοια για την αποθήκευση 8 βλημάτων, τα οποία θα ήταν εύκολα στην χρήση. Επίσης υπάρχουν άλλα 2 στην οροφή, ένα επί του όπλου».
Το M9113 Kornet - E είναι βλήμα κατευθυνόμενο με λέιζερ που σχεδιάστηκε από Ρώσους μηχανικούς για την αντιμετώπιση αρμάτων μάχης , ακόμα και ελικοπτέρων που βρίσκονται σε χαμηλή  πτήση .  Το Kornet - E διαθέτει ένα ικανό και αξιόπιστο σύστημα καθοδήγησης ενώ η ακτίνα δράσης του μπορεί να φτάσει περίπου 5 μίλια.