Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ρωσία: Κατασκευασμένες οι κατηγορίες για χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ

Οι κατηγορίες ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις χρησιμοποιώντας τοξικές χημικές ουσίες είναι εσφαλμένες.
Αυτό υποστήριξε την Παρασκευή η διπλωματία της Ρωσίας, κατηγορώντας τους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι έχουν "μηχανευτεί" τους ισχυρισμούς αυτούς για να προκαλέσουν μια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
"Οι κατηγορίες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων περί υποτιθέμενων κρουσμάτων χρήσης δηλητηριωδών χημικών (ουσιών) συνεχίζουν να είναι κατασκευασμένες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, προφανώς αναφερόμενο σε δημοσιεύματα περί επιθέσεων με τη χρήση χλωρίου.
"Η πιο πρόσφατη αντισυριακή χημική υστερία κάνει κάποιον να διερωτάται για τους πραγματικούς σκοπούς αυτών οι οποίοι την άρχισαν, που δεν έχουν σταματήσει τις προσπάθειές τους να βρουν ένα πρόσχημα για (να υπάρξει μια διεθνής) στρατιωτική επέμβαση στη Συρία", πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
Η Ρωσία έχει προσφέρει στον Άσαντ υποστήριξη ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Η Μόσχα είχε υποστηρίξει την άρνηση της Δαμασκού ότι εκείνη βρισκόταν πίσω από την πολύνεκρη επίθεση με αέριο Σαρίν σε ένα προάστιο της συριακής πρωτεύουσας τον περασμένο Αύγουστο, ενώ από κοινού με τις ΗΠΑ προώθησε μια συμφωνία βάσει της οποίας η Συρία δέχθηκε να αρχίσει μια διαδικασία καταστροφής του χημικού της οπλοστασίου—μια κίνηση που συνέβαλε να αποτραπεί η πιθανή έναρξη αεροπορικών πληγμάτων από μέρους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) του ΟΗΕ, ο οποίος επιβλέπει την διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας —η οποία το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου— εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μια ομάδα έρευνας για να εξακριβώσει τις πληροφορίες περί επιθέσεων με χημικά όπλα και συγκεκριμένα με χλώριο, όπως δήλωσαν χθες πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ