Τρίτη 29 Απριλίου 2014

«Οι Βρυξέλλες προσκαλούν τους νεοναζί να συνεχίσουν τις εκτελέσεις»

Εντονη η αντίδραση της Μόσχας στις κυρώσεις της ΕΕ: «Δεν ντρέπεται?»
Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε η Μόσχα στην επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε άλλα 15 άτομα, λέγοντας πως η ΕΕ ακολουθεί τις κινήσεις της Ουάσινγκτον. Υποστηρίζοντας μάλιστα πως οι Βρυξέλλες με την στάση τους «προσκαλούν τους ουκρανούς νεοναζί να επιβάλουν καθεστώς ανομίας», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει ρωτώντας την ΕΕ εάν «δεν ντρέπεται».
Την ίδια ώρα, η αντίδραση στη Ρωσία για τα μέτρα των ΗΠΑ εμφανίζεται μοιρασμένη: Αφ' ενός η ρωσική κυβέρνηση επιμένει ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν επιπτώσεις, ορισμένοι -όπως η Gazprom- εμφανίζονται λιγότερο εφησυχασμένοι.

Οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν άγγιξαν διοικητές επιχειρήσεων, όπως είχε γίνει όμως τη Δευτέρα με αμερικανικές κυρώσεις, επεκτείνοντας τη «μαύρη λίστα» σε άλλα 15 άτομα. Όσο κι αν η ΕΕ δεν εμφανίζεται ακόμη έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, η συμβολική αξία της κίνησης είναι σημαντική.  

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επικρίνει την επιβολή κυρώσεων από τους «28», λέγοντας πως η ΕΕ «αντί να φέρει το Κίεβο σε διάλογο με τις νοτιοανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας για το μέλλον της χώρας, ακολουθούν τα βήματα της Ουάσινγκτον σε μη φιλικές κινήσεις εναντίον της Ρωσίας».

«Εάν οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι έτσι θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, τότε υπάρχει πλήρης παρανόηση για την πολιτική κατάσταση στη χώρα» συνεχίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Υποστηρίζοντας μάλιστα πως η στάση της ΕΕ είναι «ανοικτή πρόσκληση σε τοπικούς νεοναζί να συνεχίσουν την καλλιέργεια ανομίας και τις εκτελέσεις σε βάρος του ειρηνικού πληθυσμού στα νοτιοανατολικά», η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ καταλήγει: «Δεν ντρέπεστε;».
tovima.gr