Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Βίντεο: Δυνάμεις αυτοάμυνας "γαζώνουν" μισθοφόρους της Blackwater στο Slovyansk

Σε σφοδρή μάχη εξελίχθηκε απόπειρα διείσδυσης μισθοφόρων (ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για Ουκρανούς συνεργαζόμενους με την Blackwater) στο Slovyansk, όταν έγιναν αντιληπτοί από τις δυνάμεις αυτοάμυνας των ρωσόφωνων και παρά το γεγονός ότι κλήθηκαν να σταματήσουν αυτοί δεν το έπραξαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν πυρά από αυτόματα τυφέκια AK-74 των 5,56 χλστ.
Οι ένοπλοι φρουροί στη θέα του αυτοκινήτου έκαναν σήμα στους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου να σταματήσουν πλην όμως αυτοί αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν τα πυρά των όπλων τους, όπως φαίνεται και στο βίντεο (η χρονολογία "2011" του βίντεο είναι γιατί προφανώς δεν ρυθμίστηκε από τον χρήστη του).
Σημειώνεται ότι το βίντεο το τραβούσαν οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο και κατασχέθηκε από τις δυνάμεις αυτοάμυνας που το ανέβασαν στο youtube.com.
Aπό τα πυρά τραυματίστηκε ο ένας εκ των  επιβαινόντων και ανακρίνονται αυτοί την στιγμή από τις δυνάμεις αυτοάμυνας.
Κατά μήκος των περίπου 140 χλμ. της οδού που οδηγεί από το Ντονέτσκ στο Σλαβιάνσκ, οι φιλορώσοι εξεγερμένοι έχουν υψώσει πολλά οδοφράγματα όπου ακτιβιστές, μερικές φορές οπλισμένοι, ελέγχουν περιστασιακά τα οχήματα.
Η κατάσταση σε όλη την ανατολική Ουκρανία παραμένει τεταμένη. Σήμερα δυο ουκρανικά ελικόπτερα (ένα Mi-8 και ένα Mi-24 βλεπε σχετική φωτο) ) πέταξαν πάνω από τα πόλη και τα κτίρια που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις των ρωσοφώνων χωρίς όμως να αναλάβουν δράση.
Από την πλευρά του ΝΑΤΟ και βάσει πληροφοριών που δεν έχουν όμως διασταυρωθεί όλες οι άδειες του προσωπικού που εδρεύει στη βάση του Aviano στην Ιταλία, (Νατοϊκή βάση) έχουν ανασταλεί αρχομένης από τις 16 Απριλίου ενώ τα αποθέματα καυσίμων και πυρομαχικών έχουν τριπλασιαστεί.
Σύμφωνα με πηγή η οποία την βάση οι πτήσεις των αεροσκαφών  που μεταφέρουν οπλισμό στη βάση γίνονται πλέον με ρυθμό 2 προσγειώσεων ανά ώρα από τις 10 Απριλίου.
 Η γενική εικόνα έτσι όπως περιγράφεται μιλά για μεγάλη κινητοποίηση ενώ υπάρχει αποκλεισμός των υπηρεσιών στο διαδίκτυο ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πρόσβαση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Συνεχίζονται οι ακροβασίες στην Ουκρανία με το Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές να βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Την ίδια ώρα η Μόσχα εντείνει την πίεσή της προς την ουκρανική κυβέρνηση μιλώντας ανοιχτά για νέα δημοψηφίσματα, ενώ η Δύση εξακολουθεί να παρακολουθεί αμήχανη.
Εληξε το τελεσίγραφο αλλά οι φιλορώσοι αυτονομιστές προελαύνουν
Το τελεσίγραφο που είχε δώσει η ουκρανική κυβέρνηση προς του φιλορώσους για να παραδώσουν τα όπλα και να τερματίσουν την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων έληξε στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ωστόσο, τίποτα από τα όσα είχε πει ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ δεν συνέβη.
Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι η ρωσική σημαία κυματίζει παντού.
Μάλιστα, ένα φορτηγό μετέφερε περισσότερα λάστιχα αυτοκινήτων για την ενίσχυση των οδοφραγμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή στο Σλαβιάνσκ και στο Καρματόρσκ οι ρωσόφωνοι που κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας αλλά και τα τοπικά Κοινοβούλια αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον θάνατο ενός αστυνομικού κι ενός ακτιβιστή και τον τραυματισμό αρκετών και από τις δύο πλευρές.
Την ίδια στιγμή , το Σλάβιανσκ, το οποίο είναι το επίκεντρο των πιο βίαιων ταραχών τις τελευταίες ημέρες παραμένει υπό τον έλεγχο των φιλορώσων, ενώ πουθενά στην πόλη δεν φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις πιστές στο Κίεβο.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην οποία ανήκει το Σλαβιάνσκ, ο Σεργκέι Ταρούτα, ανακοίνωσε σήμερα πως «μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων» βρίσκεται σε εξέλιξη στη ζώνη «για να αφοπλισθούν οι συμμορίτες και να απελευθερωθούν τα κτίρια που έχουν καταλάβει».
Κανένα ίχνος αυτής της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» δεν ήταν ορατό σήμερα το μεσημέρι. Το Σλαβιάνσκ ελέγχουν οι εξεγερμένοι, ενώ έχουν εξαφανισθεί, ακόμη και από τις παρυφές της πόλης, οι δυνάμεις που είναι πιστές στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου.
Επίσης τουλάχιστον 1000 φιλορώσοι και ρωσόφωνοι επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης Χορλίβκα στην ανατολική Ουκρανία.
Εικόνες βίντεο που μεταδόθηκαν από την ουκρανική τηλεόραση δείχνουν να δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε ασθενοφόρο άνθρωποι που τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης αυτής εναντίον του κεντρικού κτιρίου της αστυνομίας στην πόλη αυτή της περιοχής του Ντονέτσκ, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr