Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

"Κάτω τα χέρια από Εκκλησίες και Μνημεία" προειδοποιεί η Μόσχα

Στο στόχαστρο εξτρεμιστών της Ουκρανίας μπαίνει τώρα και η Ορθοδοξία. Οι κινήσεις της μεταβατικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη ρωσική και την ελληνική γλώσσα και οι διορισμοί στη θέση υπουργών ανθρώπων που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια του Κιέβου, δημιουργούν ένα κλίμα όχι μόνο πολιτικής, αλλά και θρησκευτικής αντιπαράθεσης.
Η Ρωσία προχώρησε σε παρέμβαση και στο θέμα αυτό και αφού εξέφρασε την ανησυχία της διαβεβαίωσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών πώς δεν πρόκειται να αφήσει να εκτραχυνθεί η κατάσταση και σύμβολα της Ορθοδοξίας να γίνουν στόχων των εξτρεμιστών που δείχνουν να ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια της πλατείας Μαιντάν και να εξαπλώνονται μέσα από ένα καθεστώς ιδιότυπης ατιμωρησίας.
«Από την αλόγιστη βιαιότητα των εξτρεμιστών δεν εξαιρείται και η πνευματική σφαίρα. Με την αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης, πυρπολήθηκε η ήδη εύθραστη ειρήνη με την ορθοδοξία. Οι κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας λαμβάνουν πλέον καθημερινά απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας, ενώ σημειώνονται συχνά κρούσματα καταστροφής ναών», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Προσθέτει ότι υπάρχουν όλο και πιο συχνές απειλές σωματικής βίας και καταστροφής των εκκλησιών τους και φέρνει ως παράδειγμα την απόπειρα εισβολής και βανδαλισμού της Ιεράς Μονής των Σπηλαίων της Λαύρας στο Κίεβο, σύμβολο όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και ολόκληρης της Ορθοδοξίας.
Η Μόσχα προειδοποιεί: «Κάτω τα χέρια από την Ορθοδοξία, τους ναούς και τα σύμβολα» και αφήνει να εννοηθεί πώς αυτός μπορεί να είναι ο λόγος δράσης από πλευράς Ρωσίας. «Πρέπει να μην κατρακυλήσει η κατάσταση στην Ουκρανία σε θρησκευτική αντιπαράθεση και να αποτραπεί ο ακόμη μεγαλύτερος διχασμός στην κοινωνία, πριν είναι πολύ αργά…».  
Οι εξτρεμιστές, ανάμεσα τους μουσουλμάνοι Τατάροι, δεν έβαλαν στο στόχο μόνο την Ιερά Μονή των Σπηλαίων της Λαύρας στο Κίεβο, αλλά και άλλες ορθόδοξες εκκλησίες και ναούς. Μεταξύ αυτών και τον καθεδρικό ναό του Σούμι, που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας. 
Ο Επίσκοπος Ευλόγιος του Σούμι κάλεσε του πιστούς να αντισταθούν στη βία και να προστατεύσουν τις ορθόδοξες εκκλησίες. Το ίδιο συμβαίνει και στη Μονή Ποτσάεφ, όπου πιστοί ανέλαβαν το ρόλο της φύλαξης του μοναστηριού, αφού εξτρεμιστές που έφτασαν στο σημείο με λεωφορεία επιχείρησαν να καταλάβουν τη μονή.
Η κατάσταση λοιπόν αρχίζει να ξεφεύγει στην Ουκρανία και να επιχειρείται ένα χτύπημα των Ρωσόφωνων πληθυσμών, κυρίως σε περιοχές κοντά στο Κίεβο, και μέσω της Ορθοδοξίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr