Κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Μόνο στην Ελλάδα, τη Μόσχα και τη Βιέννη μονάδες παρακολούθησης σε συνδυασμό με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό
Έγγραφο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας που δημοσίευσε το Spiegel κατονομάζει και την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών.
Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών, γνωστές ως Special Collection Service τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA, της CIA και άλλων μυστικών Υπηρεσιών, δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές ανά τον πλανήτη, οι 19 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Ευρώπη.
Πρώτη στην ευρωπαϊκή λίστα εμφανίζεται η Αθήνα, όπου εκτός από τη μονάδα SCS υπάρχει, σύμφωνα με το έγγραφο, και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.
Από τις 19 ευρωπαϊκές πόλεις, μόνο στην Αθήνα, τη Μόσχα και τη Βιέννη συναντώνται μονάδες σε συνδυασμό με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό, ενώ στο Μιλάνο εντοπίζονται μόνο μηχανήματα παρακολούθησης.
Οι πράκτορες των μονάδων SCS εργάζονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και υπό το καθεστώς της διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια των πρεσβειών τα οποία έχουν ειδική θωράκιση.
Οι μονάδες έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτύων και δορυφορικών επικοινωνιών.
Συνήθως τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές τύπου "Ποτέμκιν" για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που "παράξενοι κλωβοί" στις ταράτσες των αμερικανικών πρεσβειών ανά τον κόσμο απασχολούν δημοσιογράφους και ερευνητές.
Ήταν Νοέμβριος του 2000 όταν στα πλαίσια ερευνών για το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης δορυφορικών και ασύρματων επικοινωνιών Εσελον ειδικοί εντόπισαν χώρους "ύποπτους" για την φιλοξενία εξοπλισμού υποκλοπών στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Μάικ Φροστ, πρώην υπάλληλος των καναδικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί από την NSA στην εγκατάσταση μηχανημάτων παρακολούθησης σε αμερικανικές και καναδικές πρεσβείες.
Αναλύοντας φωτογραφίες της πρεσβείας, συμπέρανε πως τουλάχιστον ένα μέρος του τελευταίου ορόφου θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για συλλογή και ανάλυση δεδομένων που υποκλέπτονται από ασύρματες επικοινωνίες.
Ο Καναδός πρώην πράκτορας εκτίμησε πως μπορεί να υπήρχαν τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη κεραιών, συνολικά περίπου 18 στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για την υποκλοπή διαφορετικών σημάτων.
Από τον αριθμό και τα είδη των κεραιών, ο Φροστ συμπέρανε ότι πρόκειται για επιχείρηση παρακολούθησης 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Ανάμεσα στα δεδομένα που μπορούσαν να υποκλέπτουν ήταν επικοινωνίες κινητών, ψηφιακών και αναλογικών ασύρματων τηλεφώνων, βομβητών, ασύρματο ίντερνετ, δορυφορικών τηλεφώνων και στοιχεία συναλλαγών μέσω ΑΤΜ.
Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει για την πρεσβεία στη Λευκωσία και ο ερευνητής δημοσιογράφος Ντάνκαν Κάμπελ, από εκείνους που αποκάλυψαν την ύπαρξη συστήματος παρακολουθήσεων Έσελον.
Πηγή: Τα Νέα