Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Mπασάρ αλ Άσαντ: Οι τρομοκράτες προκαλούν τις ΗΠΑ να επιτεθούν στη Συρία

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 24»- «Россия 24».
Ο αρχηγός του κράτους μίλησε λεπτομερώς για την κατάσταση που τη συγκλονίζει ο πόλεμος και για τη Μέση Ανατολή γενικότερα.
Η Δαμασκός συμφώνησε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιό της, όχι λόγω της επιθετικής ρητορικής της Ουάσιγκτον, αλλά λόγω των προτάσεων της Μόσχας.
Αναμένεται ότι σύντομα οι αρχές της Συρίας θα προσκομίσουν  όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την προσχώρηση της στη Σύμβαση για τη Μη Διάδοση των Χημικών Όπλων, και ένα μήνα μετά από αυτό, τα στοιχεία σχετικά με το οπλοστάσιό της.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, να εγκαταλείψει τα ψέματα και τα «πολεμικά σχέδια κατά της Συρίας χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα μια επίθεση που έγινε με σκοπιμότητα».
Επιπλέον, είπε ότι οι φήμες ότι ο στρατός ζήτησε την άδεια να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα δεν είναι αλήθεια.
 
Όσο για εκείνους που βρίσκονται στη χώρα –εννοεί τους αντάρτες- Ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι έχουν στη διάθεσή τους όπλα μαζικής καταστροφής. «Οι τρομοκράτες προσπαθούν να προκαλέσουν επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία» και σύμφωνα με τον Μπασάρ Άσαντ η προμήθειά τους γίνεται από το εξωτερικό.
 
Ο Σύρος ηγέτης έχει προειδοποιήσει για πιθανές προκλήσεις από την ένοπλη αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, για παράδειγμα στο γειτονικό Ισραήλ.
 
Για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή, ο πρόεδρος της Συρίας προτίθεται να προτείνει να αποσυρθούν τα όπλα μαζικής καταστροφής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, όμως,  κατά τη γνώμη του, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν στη διαδικασία.
 
«Ένας από τους λόγους είναι να επιτρέψει στο Ισραήλ να κατέχει τέτοια όπλα», είπε.
«Εάν θέλουμε σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είναι ανάγκη όλες οι χώρες να τηρήσουν τις συμφωνίες και η πρώτη χώρα που πρέπει να τις τηρήσει είναι το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής», είπε.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που ενισχύουν τους αντάρτες και τόνισε ότι πιστεύει πως μία από τις χώρες αυτές προμηθεύει τους τρομοκράτες  με χημικά όπλα.

--