Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Σκόπια: Η Ελλάδα αναγνώρισε δίπλωμα πανεπιστημίου της ‘Μακεδονίας’

Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ - για αναγνώριση διπλωμάτων της αλλοδαπής) μετά από μεγάλη  δικαστική διαμάχη, αναγνώρισε το δίπλωμα ενός μεταπτυχιακού φοιτητή της Νομικής Σχολής «Ιουστινιανός» της πόλης των Σκοπίων, όπως αναγράφηκε στην εφημερίδα Ντνέβνικ.
Ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1982 και που δεν αναγνώριζε τα «μακεδονικά» διπλώματα, ανακλήθηκε.
Η εφημερίδα, η οποία δεν έχει δημοσιεύσει το όνομα του Σκοπιανού αποφοίτου, λέει ότι ο φοιτητής  είχε καταθέσει τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στον Οργανισμό αναγνώρισης των ξένων διπλωμάτων της Ελλάδας, δίπλωμα το οποίο έλαβε από τη Νομική Σχολή  του Ιουστιάνιου Πανεπιστημίου «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» των Σκοπίων.
«Αυτός ο φοιτητής ήταν σε θέση να νικήσει την παράλογη απόφαση και να κερδίσει την αναγνώριση του διπλώματός του, ως ισοδύναμου, με τα ελληνικά. Πέτυχε να περάσει και τις πέντε επιπλέον εξετάσεις του ελληνικού πανεπιστημίου και μπορεί τώρα να κάνει απρόσκοπτα την δουλειά του», γράφει η εφημερίδα.

Στην εφημερίδα αναφέρεται και η παρέμβαση του Πάβλε Βοσκόπουλος – Φιλίποφ, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του «Ουράνιου Τόξου»,  ο οποίος δήλωσε ότι «η αναγνώριση του διπλώματος είναι πολύ σημαντική, γιατί για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε  από την ελληνική πολιτεία ένα δίπλωμα της ‘Μακεδονίας’.

«Αυτό δίνει το πράσινο φως για τη συνέχιση (των μαθητών) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη ‘Μακεδονία’ όχι μόνον των ‘εθνικά Μακεδόνων’ της Ελλάδας, αλλά και κάθε Έλληνα πολίτη. Γιατί με την απόφαση αυτή, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν αναγνωρίζουν, τώρα απλά, μόνο ένα πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας», λέει ο Πάβλε Βοσκόπουλος –Φιλίποφ, στην σκοπιανή εφημερίδα Ντνέβνικ.