Ασφυκτικά γέμισε το βράδυ της Τετάρτης, η αίθουσα στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, στους Αμπελόκηπους, κατά την διάρκεια διεξαγωγής της εκδήλωσης της Ένωσης Χειμαριωτών "Η Χειμάρρα", με θέμα «Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός απέναντι στην έξαρση του Αλβανικου σωβινισμού». Βορειοηπειρώτες, νέοι στην πλειοψηφία τους, λίγοι Ελλαδίτες αλλά και κάποιοι Έλληνες από την Κύπρο, έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής. Ακολούθησε ένα συγκινητικό βίντεο-ντοκουμέντο, με τους γονείς και τον αδελφό του αδικοχαμένου Αριστοτέλη Γκούμα να μιλούν στην κάμερα, για την δολοφονία του. Ο πατέρας του κατηγόρησε τους βουλευτές της Αλβανίας που δεν λένε την αλήθεια, και μίλησε για οργανωμένο έγκλημα. "Εμείς Έλληνες γεννηθήκαμε και Έλληνες θα πεθάνουμε, το θέλουν δεν το θέλουν οι Αλβανοί, μια ζωή Έλληνες θα είμαστε" ήταν τα συγκινητικά λόγια του αδελφού του Αριστοτέλη Γκούμα, που προκάλεσαν το χειροκρότημα των παρισταμένων.
Στο βήμα ανέβηκαν ο δήμαρχος της Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια "ποινικοποίησης" όλης της ελληνικής κοινότητας της Χειμάρρας, μέσω μιας σειρά δικαστικών διώξεων αλλά και στον αγώνα που δίνεται ώστε να παραμείνει η περιοχή ελληνική. Ακολούθησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα αλβανικά σχολικά βιβλία τα οποία προδίδουν επιθετικότητα κατά ο,τιδήποτε του ελληνικού. Επιπρόσθετα παρουσίασε και το ημερολόγιο ενός στρατιώτη της μάχης του '40, ο οποίος περιέγραφε την θερμή υποδοχή του ελληνικού στρατού στην Βόρειο Ήπειρο.
Ακολούθησε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος όμως πρέπει να πούμε ότι "πάγωσε" κάπως τον κόσμο, επιλέγοντας να μιλήσει για μια ισορροπία μεταξύ του τι συμβαίνει στην Θράκη με την μουσουλμανική μειονότητα και το τι πρέπει να ζητά η Ελλάδα για τους Βορειοηπειρώτες, ενώ στην συνέχεια έκανε έναν ... απολογισμό της θητείας του στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος δεν άφησε το γάντι που πέταξε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης να πέσει κάτω και χαρακτήρισε "σταγόνα στον ωκεανό" τα όσα ανέφερε ο προηγούμενος ομιλητής και εξέφρασε την ανησυχία του, ότι μπορεί και τα επόμενα 20 χρόνια να κάνουμε τις ίδιες ακριβώς συζητήσεις, τις ίδιες άσχημες στιγμές όπως αυτές που προκάλεσε η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα. Ενώ τόνισε ότι όσον αφορά στην υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την Ε.Ε., θα έπρεπε πρώτα η χώρα μας να πάρει εγγυήσεις και απτά δείγματα σεβασμού της ελληνικής μειονότητας.
Εόμενος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Ντουλές, ο οποίος αναφέρθηκε στην ερήμωση της Βορείου Ηπείρου αλλά και την αποψίλωση των ελληνικών περιουσιών, μέσω των συνεχών πωλήσεων γης σε Αλβανούς, κάτι για το οποίο υπάρχει και προσωπική ευθύνη των μελών της μειονότητας, ενώ αναφέρθηκε - σε διαφορετικό κλίμα από τον Μάκη Βορίδη - στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.
Ακολούθησε η σημαντική ομιλία του Λυγερού, ο οποίος ανέδειξε ένα σημαντικό ζήτημα. Ότι η ελληνική μειονότητα, η Ελλάδα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αλβανικό εθνικισμό, αλλά στην πραγματικότητα με έναν νέο "Τουρκαλβανισμό" καθώς η Αλβανία βρίσκεται, όσο περνά ο καιρός και πιο βαθιά στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, η οποία δρα στα πλαίσια του Νεο-οθωμανισμού και του δόγματος του στρατηγικού βάθους. Επίσης αναφέρθηκε στις ευθύνες της ελληνικής πολιτείας, η οποία πολλές φορές υπερπηδά τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, μιλώντας κατευθείαν με Αλβανούς αξιωματούχους, κάτι που στην ουσία υπονομεύει όλες τις προσπάθειες. Στον στόχο του βρέθηκε και η ενδοτική πολιτική της χώρας μας, η οποία δεν ζητά ανταλλάγματα, όταν προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο οποίος είχε μια σαφώς πιο συναισθηματική τάση. Ζήτησε συγγνώμη εκ μέρος όλων των Ελλήνων από τους Βορειοηπειρώτες, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά του στην "παρέα" των Γκούμα, Γιαλοψού, Καραθανάση, Βλαχάκου, Σολωμού και Ισαάκ.