Τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα επιχείρησε να αναλύσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι αυτά οφείλονται στους υπέρμετρους εξοπλισμούς που πραγματοποίησε η χώρα μας για φανταστικούς εχθρούς! Μιλώντας στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους του Πανεπιστημίου Πίρι Ρέις στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στους «φανταστικούς εχθρούς» που, όπως είπε, είχε κατασκευάσει στο παρελθόν η Ελλάδα σημειώνοντας: «Βαρύ το κόστος της κατασκευής φανταστικών εχθρών» και «δεν πρέπει να υποπέσει στο ίδιο λάθος η Τουρκία».
Δεν πέρασαν ούτε πέντε μήνες από την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο που τον συνόδευε και τις υποσχέσεις του ότι θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία με τουρκικές επενδύσεις (υπέγραψε μάλιστα και 21 μνημόνια συμφωνίας) και τις παραινέσεις του προς τα ελληνικά ΜΜΕ να αποδίδουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μη λειτουργούν ως ραντάρ, και προχθές στην Κωνσταντινούπολη ανακάλυψε και τα αίτια της ελληνικής κρίσης.
«Πίσω από την κρίση αυτή βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Εναντίον τίνος; Αυτό είναι γνωστό. Και σε τι ωφέλησε αυτό; Η τεχνολογία των όπλων και η αμυντική βιομηχανία αλλάζουν και αναπτύσσονται συνεχώς. Οταν ξοδεύετε τα χρήματα αυτά, υποθηκεύετε και το μέλλον της χώρας. Αυτό ήταν το βαρύ τίμημα της κατασκευής φανταστικών εχθρών για τη γείτονα χώρα» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο κ. Ερντογάν δεν είπε τίποτα για το πώς θα μειωθούν οι εξοπλισμοί, και βεβαίως δεν έκανε λόγο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά και τις παραγγελίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έκανε ήδη Τουρκία για υπερσύγχρονα όπλα για το πενταετές εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Πάντως ο τούρκος πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι και η Τουρκία είχε «φανταστικούς εχθρούς» λέγοντας: «Στο παρελθόν υπήρχε η έκφραση ότι η Τουρκία είναι περιστοιχισμένη από τρεις πλευρές από θάλασσα και από τέσσερις πλευρές από εχθρούς.
Επί χρόνια δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε για τη θάλασσα, αλλά ξοδεύτηκαν η ενέργεια και η ελπίδα της χώρας μας στο όνομα των φανταστικών εχθρών. Η Τουρκία ασχολήθηκε επί χρόνια με τους φανταστικούς εχθρούς που κατασκευάστηκαν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και δεν κατάφερε να αφιερώσει χρόνο στις θάλασσές της, στα μέταλλά της, σ τους ποταμούς της και το κυριότερο, στον συνάνθρωπό της, στο ανθρώπινο δυναμικό της, στους νέους, στα παιδιά και στην Παιδεία, δηλαδή στο μέλλον της».