Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την τουρκική επιθετική πολιτική!


 Η Ουάσινγκτον επιμένει να μοιραστούν οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου «στις δύο κοινότητες», όπως επιμένει ο Ερντογάν

Οι ΗΠΑ του κ. Μπάιντεν (όπως και η Τουρκία του Τ. Ερντογάν) δεν αμφισβήτησαν ότι το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 6 βρίσκεται αποκλειστικώς μέσα στην επισήμως οριοθετημένη και κατατεθειμένη στον ΟΗΕ ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Της Κύρας Αδάμ

Η Ουάσινγκτον όμως (όπως και η Αγκυρα κατ’ επανάληψη) επιμένει ότι οι ενεργειακοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να μοιραστούν «δίκαια» ανάμεσα στις δύο κοινότητες της νήσου, καταλύοντας έτσι το ίδιο το κράτος της Κύπρου, που υποβιβάζεται «σε δύο κοινότητες», και εισάγοντας ύπουλα την απειλή μόνιμης ανασφάλειας σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, στην περίπτωση που τα συνολικά κέρδη από τους υδρογονάνθρακες δεν διανεμηθούν μισά μισά με την Τουρκία, όπως επιμένει ο Ερντογάν.


Στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρονται, μεταξύ άλλων: «Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει… Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Αν. Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του κ. Μπλίνκεν και του προέδρου Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα την απόλυτη ταύτιση της αμερικανικής ενεργειακής πολιτικής στην Αν. Μεσόγειο με αυτήν της Τουρκίας, λαμβανομένου υπόψη ότι η Ουάσινγκτον έχει κόψει ήδη μαχαίρι την προοπτική κατασκευής του αγωγού EastMed, στον οποίο δεν περιλαμβάνεται από πλευράς κοιτασμάτων η Τουρκία.


Ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και πολύ καιρό έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην απαίτησή του να μοιραστούν μισά μισά (να μοιραστούν δίκαια) και εκ των προτέρων όλοι οι ενεργειακοί πόροι ανάμεσα στις δύο κοινότητες στη νήσο και μετά να επιδιωχθεί η λύση του Κυπριακού. Με άλλα λόγια, η Αγκυρα επιδιώκει την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «δύο κοινότητες», που μοιράζονται τους πόρους της Κύπρου και μετά ως «ίσοι εταίροι» να συμφωνήσουν τα δύο κράτη στην Κύπρο, δηλαδή στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Δημοφιλείς ειδήσεις  Απανωτά τα «χαστούκια» - «Είναι ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα» λέει το Reuters

Το φιλότουρκο Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Κ. Μπλίνκεν υποστηρίζει πλήρως την τουρκική θέση, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρεμβαίνοντας ωμά στη διαχείριση και την κατανομή όχι μόνον των ενεργειακών πόρων αλλά και όλων των πόρων (π.χ., ΑΠΕ, νερά, καλλιέργειες κ.λπ.), που ανήκουν αποκλειστικά σε ανεξάρτητο κράτος, όπως στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν κοινά συμφέροντα.


Πιέζουν την Ελλάδα να αποδεχτεί την παράνομη «τουρκική ΑΟΖ»

Η κυβέρνηση Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των γεωτρήσεων του πλοίου «Αμπντουλχαμίντ Χαν», προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο με ποικίλους τρόπους ότι δεν θα επιτρέψει για κανέναν λόγο ενέργειές τους μέσα στην «τουρκική ΑΟΖ», που κατά την Αγκυρα εκτείνεται από τα 6 ν.μ. ελληνικών χωρικών υδάτων σε Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τις δυτικές ακτές της Κύπρου (σ.σ.: όπου δεν έχει επιτευχθεί οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου).


Μόλις προχθές ο Τούρκος ΥΕΘΑ Ακάρ δήλωσε: «Είμαστε πραγματικά ειλικρινείς για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ώστε να είναι χώρος κοινής εργασίας μεταξύ των δύο χωρών… Στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, δεν επιτρέπουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και των αδελφών μας, και δεν επιτρέπουμε τετελεσμένο γεγονός εκεί. Ελπίζουμε να μην κάνουν κάποιο λάθος. Ολοι γνωρίζουν ότι, αν κάνουν λάθος, θα απαντήσουμε κι όλοι θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό».


Το φιλότουρκο Στέιτ Ντιπάρτμεντ του κ. Μπλίνκεν όχι μόνον δεν μπαίνει στον κόπο να εξουδετερώσει τις τουρκικές απειλές εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, αλλά -αντιθέτως- επιχειρεί ύπουλα να νομιμοποιήσει την παράνομη τουρκική ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου, επισημαίνοντας ότι προέχει η συνεργασία για τη διαρκή ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή αυτή. Με άλλα λόγια, προτρέπει την Ελλάδα και την Κύπρο να «συνεργαστούν με την Τουρκία», αποδεχόμενες την παράνομη «τουρκική ΑΟΖ», και να δώσουν τα μισά σε Τ/Κ και Τουρκία, διότι διαφορετικά η Αγκυρα θα αντιδράσει και δεν θα επιτευχθεί η διαρκής ενεργειακή ασφάλεια που επιθυμούν οι ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο.


Δημοφιλείς ειδήσεις  Δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία το χθεσινό ρεσιτάλ ψεύδους και συκοφαντίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ δίνουν εντολή στην κυπριακή κυβέρνηση να δώσει τα μισά στους Τ/Κ και στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την τουρκική ΑΟΖ, που είναι προϋπόθεση για να υπάρξει ασφάλεια στην περιοχή. Δηλαδή οι ΗΠΑ λένε σε Ελλάδα και Κύπρο ότι «ή τα δίνετε στην Τουρκία για να υπάρχει ασφάλεια ή διαφορετικά θα σας “την πέσει” η Τουρκία».

https://www.newsbreak.gr/politiki/370819/oi-ipa-entharrynoyn-tin-toyrkiki-epithetiki-politiki/