Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Προσωρινή αποκλιμάκωση στο Κόσοβο: Η Πρίστινα υποχωρεί μέχρι τον Σεπτέμβριο



Η Δύση κατάλαβε πως οι Σέρβοι ήταν αποφασισμένοι και η Ρωσία θα τους στήριζε έμπρακτα

Προς προσωρινή εκτόνωση οδεύει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο καθώς η κυβέρνηση της Πρίστινα ανακοίνωσε πως ανέβαλε την απόφαση για αλλαγή πινακίδων κυκλοφορίας και ταυτοτήτων για την 1η Σεπτεμβρίου.

Στην ουσία πρόκειται για αναβολή ενός μηνός η οποία όμως από μόνη της δεν αρκεί για να αποσοβήσει το ενδεχόμενο μίας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων και στο τέλος και Αλβανών.

Πρόκειται για μία προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες χθες, καθώς η σχετική απόφαση των Κοσοβάρων για τις πινακίδες θα τίθετο σε εφαρμογή από σήμερα, 1η Αυγούστου.

Όμως στις 1 Σεπτεμβρίου, εάν εν τέλει η κυβέρνηση των Κοσοβάρων προχωρήσει στην λόγοι της απόφασης αυτής, οι συνέπειες θα είναι πάλι ίδιες. Η Σερβία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί τους Σέρβους που ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Η απόφαση για την αναβολή πάρθηκε μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Κόσοβο, Jeff Hovenier. Με άλλα λόγια οι Αμερικανοί κατάλαβαν πως οι Σέρβοι ήταν αποφασισμένοι και έκαναν την σχετική «εισήγηση».


Ξέρουν πως ούτε οι Κοσοβάροι αλλά ούτε οι Αλβανοί μπορούν να αντιμετωπίσουν τους Σέρβους σε μία ευθεία αντιπαράθεση ενώ αν αναγκαστούν να εμπλακούν θα αναγκαστούν να εμπλακούν άμεσα και οι Ρώσοι.

Σημειώνεται ότι ούτε οι Κινέζοι είναι πολύ ευχαριστημένοι με τους Αμερικανούς τις τελευταίες ημέρες λόγω της προσπάθειάς τους να ξεκινήσουν μία μείζονα κρίση με την Ταϊβάν.

Αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί τελικά εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος είχε καλέσει νωρίτερα τη διεθνή κοινότητα να επηρεάσει τις αρχές του Κοσόβου, στην προσπάθεια αποφυγής της έντασης.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι μέσα σε λίγες ώρες τοποθετήθηκαν η Εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, αλλά και η δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με την τελευταία να δηλώνει γραπτώς ετοιμότητα για παρέμβαση σε τυχόν περίπτωση αποσταθεροποίησης της περιοχής έδειξε πως όλοι κατανόησαν το που θα οδηγούσε μία σύγκρουση στην περιοχή.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε πως μία πολεμική αναμέτρηση στο Κόσοβο θα είχε άμεσο αντίκτυπο και στην Βοσνία Εζεργοβίνη όπου θεωρείται βέβαιο ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας θα ανακήρυσσαν την ανεξαρτησία τους και την απόσχιση τους από τον τεχνητό αυτό κράτος και την ένωση τους με την μητέρα Σερβία.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου ότι αποφάσισε να αναβάλει την αντικατάσταση όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και τις σερβικές ταυτότητες για ένα μήνα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, αφού οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έκλεισαν τους δρόμους.

Η απόφαση του Κοσόβου να αναβάλλει για ένα μήνα την απόφασή της ήρθε κατόπιν επικοινωνίας με τον Αμερικανό επιτετραμμένο στο Κόσοβο, Τζεφ Χόβενιερ, θέτοντας δυο προϋποθέσεις: να αφαιρεθούν όλα τα οδοφράγματα και να αποκατασταθεί η πλήρης ελευθερία κινήσεων σε όλους τους δρόμους στο βόρειο Κόσοβο.

Παράλληλα ευχαριστεί τους διεθνείς συμμάχους και κάνει ονομαστική αναφορά στον πρέσβη ΗΠΑ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Zοσέπ Μπορέλ εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση που ανέφερε πως έλαβε η κυβέρνηση του Κοσόβου να αναβάλει ως την 1η Σεπτεμβρίου το σχέδιό της με το οποίο απαιτεί από τους Σέρβους που ζουν στην βόρεια περιοχή του να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που έχουν εκδοθεί από την Πρίστινα.

«Αναμένω όλα τα οδοφράγματα να απομακρυνθούν αμέσως», ανέφερε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι τα «ανοικτά ζητήματα» πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του «διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ» και η έμφαση να δοθεί στην «συνολική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας», κάτι απαραίτητο για «τις ενταξιακές τους πορείες».

Επί του πρακτέου όμως η κρίση του Κοσόβου προκλήθηκε για άλλη μία φορά από τη Δύση.

Οι Δυτικοί προσπαθούν να βρουν τρόπους για να πιέσουν την Σερβία να πάψει να υποστηρίζει τους ομόδοξους Ρώσους και να πάρει το μέρος της Δύσης.

Αυτό που έκαναν χθες ήταν να τεστάρουν τα σερβικά αντανακλαστικά και την σερβική αποφασιστικότητα για πόλεμο. Είδαν πως το Βελιγράδι είναι αποφασισμένο και αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω τουλάχιστον προς ώρας.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος απηύθυνε δημόσιο μήνυμα σήμερα, εξήγησε μόλις την περασμένη Δευτέρα πως «το 85% των κατοίκων της χώρας του θα υποστηρίζει πάντα τη Ρωσία ό,τι κι αν συμβεί» θέλοντας να καταδείξει τους ενεργούς και διαχρονικούς δεσμούς της χώρας του με την Μόσχα, ενώ το Βελιγράδι αρνήθηκε να συμμετάσχει στο δυτικό μέτωπο των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρότι η Σερβία θα ήθελε να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

Επιπλέον, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα τόνισε σήμερα ότι η Ρωσία καλεί την Πρίστινα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ να σταματήσουν τις προκλήσεις και να τηρήσουν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

«Καλούμε την Πρίστινα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να την υποστηρίξουν να σταματήσουν τις προκλήσεις και να τηρήσουν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.

Από την πλευρά του ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή και ότι η δύναμη KFOR θα πάρει όποια μέτρα είναι αναγκαία για να κρατήσει ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στο Κόσοβο, σύμφωνα με την εντολή των Ηνωμένων Εθνών.


Την ίδια ώρα, το Βελιγράδι υπέγραψε πρόσφατα με το Πεκίνο συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ενώ ξεκίνησε και η αεροπορική σύνδεση των δύο πρωτευουσών στις 16 Ιουλίου.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς προειδοποίησε πως «προσευχόμαστε και ζητάμε ειρήνη. Αν τολμήσουν να διώξουν και να σκοτώσουν Σέρβους, η Σερβία θα κερδίσει», ενώ το απόγευμα οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία αποκλείστηκαν από Σέρβους που έστησαν οδοφράγματα τοποθετώντας βαριά φορτηγά οχήματα κάθετα στον δρόμο.

Στον αποκλεισμό των δρόμων οι Σέρβοι προέβησαν μετά από πληροφορία ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Kοσόβου κατευθύνονται προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία.

Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τον διοικητή του βορείου τομέα της αστυνομίας της πόλης Μιτρόβιτσα, Μπέσιμ Χότι. Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, οι Σέρβοι διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία ταυτόχρονα στο νότιο τμήμα της πόλης, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, προετοιμάζουν συγκεντρώσεις και οι Αλβανοί.

Κατά μήκος του ποταμού Ίμπαρ που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR.

Το σερβικό ΥΠΑΜ έχει διαψεύσει οποιαδήποτε είδηση περί σύγκρουσης του σερβικού στρατού με τους Κοσοβάρους και προώθησής του μέσα στο Κοσυφοπέδιο:

«Εξαιτίας του μεγάλου όγκου παραπληροφόρησης που σκόπιμα διοχετεύει η Πρίστινα και των πληροφοριών που διαδίδονται μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ορισμένους ιστότοπους, και στις οποίες αναφέρεται ότι υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του σερβικού στρατού και της αποκαλούμενης αστυνομίας του Κοσόβου το υπουργείο ‘Αμυνας ανακοινώνει: Προς το παρόν, ο σερβικός στρατός δεν έχει περάσει τη διοικητική γραμμή και δεν έχει εισέλθει με κανέναν τρόπο στο έδαφος του Κοσόβου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πάντως σχετικά με αυτό υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές σχετικές όχι μόνο με συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων αλλά και ύπαρξης απωλειών στις τάξεις του σερβικού Στρατού.

Αυτή την στιγμή ελικόπτερα του ΝΑΤΟ επιτηρούν την οριογραμμή μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και παρακολουθούν τις κινήσεις των σερβικών δυνάμεων.

Ειδικές δυνάμεις των Κοσοβάρων έχουν μεταφερθεί στην οριογραμμή με την Σερβία.