Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Ο Τσαβούσογλου απειλεί Ελλάδα και Κύπρο με αποβάσεις: «Να ξέρετε ότι κρατάμε μέσα μας ζωντανό το “πνεύμα του ΄74”»


 Παραλήρημα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μια ημέρα μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία, 

ο οποίος απείλησε έμμεσα για νέες «επιχειρήσεις ειρήνης» στην ανατολική Μεσόγειο μιλώντας ξεκάθαρα για το «πνεύμα του ΄74» που η Άγκυρα το κρατά «ζωντανό», όπως είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον προϋπολογισμό του υπουργείου ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, μίλησε για το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα του στις εξελίξεις τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «λυγίζουν τα χέρια όσων κινούνται ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας».

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι: «Κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας. Ίσα ίσα, εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας»

Υπενθυμίζοντας ο ίδιος ότι ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ενγκίν Αταλάι μίλησε για το ‘πνεύμα του 1974’, ο Τσαβούσογλου είπε

«Καθώς κάνουμε όλα αυτά τα βήματα, ειλικρινά λέμε ότι ενεργούμε με το πνεύμα του 1974.

Εμείς κινούμαστε στο πνεύμα του αείμνηστου Ετσεβίτ, του αείμνηστου Νετσμεντίν Ερμπακάν, του αείμνηστου Αλπαρσλάν Τουρκές και διατηρούμε μέσα μας αυτό το πνεύμα ζωντανό» αφήνοντας ξεκάθαρα απονοούμενα για ετοιμότητα της Τουρκίας σε νέες «επιχειρήσεις ειρήνης», όπως αποκαλεί την  εισβολή στην Κύπρο το 1974 .

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι εργάζονται για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και του έθνους και πως και στο πεδίο της δράσης πάντοτε διασφάλισαν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

«Γνωρίζουμε την Realpolitik πολύ καλά. Στην εξωτερική πολιτική, στην πολιτική υπάρχει συναίσθημα αλλά ειδικά στην εξωτερική πολιτική γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν λειτουργούν όλα με το συναίσθημα. Επομένως προσπαθούμε να ακολουθούμε μια ρεαλιστική πολιτική», ανέφερε.

Στη συνέχεια τόνισε πως: «Σήμερα εάν χωρίς την Τουρκία ή παρά την Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν βήματα στα θέματα της  Συρίας, της Λιβύης, της Ανατολικής Μεσογείου, του Καυκάσου, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, αυτό οφείλεται στην ενεργή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, δεν περιμένουμε από όλους να μας αγαπήσουν αλλά περιμένουμε να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης, όλοι θα μάθουν να τον σέβονται».

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως «εάν εμείς μείνουμε σιωπηλοί στις εξελίξεις, θεατές, θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε το παιχνίδι που έστησαν άλλοι. Ως Τουρκία εάν χρειαστεί στήνουμε παιχνίδι αλλά και όταν έρθει η ώρα καταστρέφουμε τα παιχνίδια που στήθηκαν ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε δυνατοί και να γράψουμε τη δική μας ιστορία».


https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/944815_o-tsavoysogloy-apeilei-ellada-kai-kypro-me-apovaseis-na-xerete