Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Αυτοί που καθυστέρησαν να μας προειδοποιήσουν θα ''φάνε'' πρόστιμο; Μετά απο ένα μήνα μας λένε οτι γάντια και μάσκες μπορούν να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα



Προειδοποιήσεις Τσιόδρα για γάντια μιας χρήσης
Ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους
που υπάρχουν από τη χρήση πλαστικών γαντιών μιας χρήσης.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η χρήση αναλώσιμων πλαστικών γαντιών ή γαντιών από λάτεξ μιας χρήσης, είναι συνηθισμένη σε δημόσιους χώρους. Αυτό συμβαίνει παρά τις ελάχιστες ενδείξεις ότι η χρήση γαντιών στον δημόσιο χώρο προσφέρει προστασία από τη μόλυνση. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές, η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη παρά καλό», δήλωσε.
Όπως είπε, πολλοί φοράμε γάντια πιστεύοντας ότι μας προστατεύουν με κάποιον τρόπο.

Ωστόσο, «δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση. Μπορεί να σχιστούν ή να έχουν μικρές τρυπούλες που να παραβλεφθούν και να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο που φοράει τα γάντια».
Πρόσθεσε ότι μπορεί να προκαλέσουν εφησυχασμό που θα οδηγήσει σε μη συχνό πλύσιμο των χεριών.

Εξάλλου, όπως τόνισε, «ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια».

«Εάν αγγίξεις μια μολυσμένη χειρολαβή, και μετά αγγίξεις το πρόσωπο με τα ίδια γάντια, αυξάνεται ο κίνδυνος να εκτεθείς στον ιό», επισήμανε.
Τι δήλωσε ο Τσιόδρας για τη χρήση μάσκας
Αναφερθείς στη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ο κ. Τσιόδρας παρατήρησε ότι «ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας».

Ωστόσο, όπως είπε, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην Ελλάδα δεν συνίσταται η γενικευμένη χρήση μάσκας.

«Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, η επιτροπή στην παρούσα φάση δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Για τις ιατρικές μάσκες με βαλβίδα, τόνισε ότι δεν συστήνεται η χρήση τους από το γενικό κοινό.

«Οι ιατρικές μάσκες με βαλβίδα δεν συνίστανται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό. Μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο», τόνισε.