Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Ρύθμιση για το Πάσχα θέλουν οι πιστοί: «Να μπαίνουμε στην εκκλησία, όπως στο σούπερ μάρκετ»



Να βρεθεί μία λύση, όπως έχει γίνει για τον εφοδιασμό ή τον γιατρό, θέλουν οι πιστοί και για τις εκκλησίες ενόψει Πάσχα, παρά τα μέτρα περιορισμού. 
Όπως όλα δείχνουν, ωστόσο, η Μεγάλη Εβδομάδα θα τους βρει εκτός των ιερών ναών.

Πιστοί, ιερείς και ιεράρχες είναι ανάστατοι, καθώς πλησιάζει το Πάσχα, με τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί ως «άμυνα» ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς δεν επιτρέπεται ο εκκλησιασμός, παρά μόνο η τέλεση της θείας λειτουργίας, κεκλεισμένων των θυρών, στους ιερούς ναούς.

Η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές της Ορθοδοξίας και για εκατομμύρια πιστών η παρακολούθηση των Θείων Λειτουργιών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, πολλοί ιεράρχες αποδέχτηκαν με βαριά καρδιά τα μέτρα, αντιλαμβανόμενοι πως η υγεία είναι ιερή. Ωστόσο, θεωρούν ότι, όπως βρέθηκε τρόπος να μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ ή να κάνουν την ατομική τους άσκηση ή τη βόλτα με το κατοικίδιο τους, θα έπρεπε να έχει βρεθεί και τρόπος για να μπορούν να εκκλησιαστούν.

Όσον αφορά, πιο συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι εκκλησίες, που τώρα είναι κλειστές, θα λειτουργήσουν με κλειστές τις πόρτες τους και είναι άγνωστο εάν οι πιστοί θα συρρεύσουν έξω από αυτές, τις ημέρες, ειδικά, όπως είναι η Μεγάλη Πέμπτη και η Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά του Επιταφίου.

«Να μπαίνουν στις εκκλησίες οι πιστοί αναλογικά, όπως στα σούπερ μάρκετ»
Μιλώντας στο Sputnik, η γραμματέας του συντονιστικού οργάνου των 22 Χριστιανικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης, κ. Αγνή Τρικούκη, ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη μεταξύ των Σωματείων να σταλεί δεύτερη επιστολή (σ.σ. έχει ήδη σταλεί μία) στην Ιερά Σύνοδο, με την οποία θα ζητούν, εκ νέου, την είσοδο των πιστών στους ναούς αναλογικά, όπως δηλαδή συμβαίνει και στα σούπερ μάρκετ, τράπεζες κ.α.

«Εμείς είχαμε στείλει μια επιστολή στην Ιερά Σύνοδο που ζητούσαμε να μπορούν να μπαίνουν αναλογικά οι πιστοί στους ναούς, όπως μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ και να γίνονται οι λειτουργίες στους ναούς. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει. Χαρακτηριστικό δε είναι, ότι δεν επιτρέπονται να λειτουργούν ούτε καν στο εσωτερικό τους οι Ιερές Μονές. Δηλαδή, ούτε οι ίδιοι οι μοναχοί δεν μπορούν στο εσωτερικό του μοναστηριού για να κάνουν λειτουργία. Αυτοί βρίσκονται μαζί στην Τράπεζα, ζουν όλοι μαζί, για ποιο λόγο απαγορεύεται η λειτουργία μέσα στις Ιερές Μονές;», ανέφερε η κ. Τρικούκη. Και πρόσθεσε:

Πάσχα
© SPUTNIK / STRINGER
Πάσχα: Οι οδηγίες της Ιεράς Συνόδου για τις λειτουργίες
«Εμείς τώρα σκεφτόμαστε, αλλά δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα, να στείλουμε εκ νέου επιστολή, με την οποία θα ζητάμε μία ρύθμιση για τη Θεία Κοινωνία, γιατί είναι αδύνατον Μεγάλη Εβδομάδα να μπορέσουν να συγκρατήσουν τον κόσμο να μην πάει καθόλου στους ναούς, δηλαδή Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή, Κυριακή της Αναστάσεως. Να μην μπορούμε να πάρουμε το Άγιο Φως, να μην μπορούμε να μεταλάβουμε, δεν ξέρω πως θα αντιδράσει ο κόσμος. Όπως πηγαίνει ο κόσμος σε μια ουρά και μπαίνει στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες, να μπορούν να πάνε να μεταλάβουν όσοι θέλουν».

«Σε καμία άλλη ορθόδοξη χώρα δεν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει σε εμάς»
Στις τάξεις των πιστών επικρατεί μεγάλη απογοήτευση, καθώς, ναι μεν γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να επικρατεί συνωστισμός λόγω του κορονοϊού, χαρακτηρίζουν, ωστόσο, πολύ σκληρά και αυστηρά τα μέτρα που έχουν παρθεί στις εκκλησίες.

«Επίσης, έχει απαγορευθεί οποιαδήποτε ιεροπραξία. Δηλαδή, ένας ιερέας δεν μπορεί να εξομολογήσει ένα άτομο μέσα στοΝ ναό. Η κυβέρνηση δεν έμεινε  μόνο στο να περιορίσει τον συνωστισμό επενέβη στη θεία λατρεία το οποίο είναι πρωτοφανές. Όπως έγραψε και ο μητροπολίτης Μεσογαίας (σ.σ. επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας) σε καμία άλλη ορθόδοξη χώρα δεν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει σε εμάς», ανέφερε η κ. Τρικούκη, επισημαίνοντας ότι «στη Ρωσία βγήκε ο Πατριάρχης και απέτρεψε τον κόσμο να πηγαίνει στους ναούς, δεν σταμάτησε, όμως, τις λειτουργίες στους ναούς».

«Ο κάθε πιστός θεωρεί ότι μία λύση είναι να ζητήσει τη βοήθεια του Θεού»
Προβληματισμένη είναι και η κ. Αναστασία, 45 ετών που χαρακτηρίζει «τρομακτική» την καθολική απαγόρευση λειτουργίας στους ναούς.

«Είναι τρομακτικό. Δεν περιμέναμε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο. Πολύ κάθετα τα μέτρα, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος τρόπος, δηλαδή να επιτραπεί σε εμάς τους πιο νέους ανθρώπους. Ή να μπαίναμε ένας αριθμός πιστών ή να πουν ότι θα μπει συγκεκριμένος αριθμός και μετά θα κλείνουν οι πόρτες. Κάποιος τρόπος θα έπρεπε να βρεθεί. Να μην κοινωνήσουμε; Να μην εκκλησιαστούμε; Να μην βγάλουμε τον Επιτάφιο; Μετά από τόσους αιώνες που υπήρξαν λέπρες, πανούκλες, αρρώστιες έβγαιναν οι λιτανείες και οι εικόνες στους δρόμους και ο κάθε πιστός, όπως εγώ, θεωρεί ότι μία λύση είναι να ζητήσει τη βοήθεια του Θεού. Αν δεν τη ζητήσουμε όταν ζούμε κάτι τέτοιο πότε θα τη ζητήσουμε;», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αναστασία.