Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Μεταναστευτικό: Το 65% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου θεωρεί απειλή τους μετανάστες

 
Το 65% των κατοίκων στο Βόρειο Αιγαίο θεωρεί «απειλή για τη χώρα» τους μετανάστες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που ζήτησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Απειλή για την Ελλάδα θεωρεί τους πρόσφυγες και μετανάστες το 65% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κapa Research για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Η έρευνα είναι αποκαλυπτική για τη στάση των νησιωτών απέναντι στο μεταναστευτικό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων (90%) πιστεύει ότι οι αυξημένες ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το νησί τους!
Οι αρνητικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εντοπίζονται στους εξής τομείς: ψυχολογία, υγεία, τουρισμός, καθαριότητα.
Παράλληλα, το 78% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου θεωρεί ότι το μεταναστευτικό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα.
Οι νησιώτες εκτιμούν ότι ο τουρισμός και η ασφάλεια έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από το προσφυγικό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
© Φωτογραφία : Nikos Libertas/SOOC

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο lesvosnews.net, το 30% των κατοίκων του βορείου Αιγαίου δήλωσε ότι τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού που σκέφτεται να φύγει από τα νησιά λόγω μεταναστευτικού.
Στο ερώτημα «ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής που κατοικείτε σήμερα;», το 79% απαντά πως είναι το μεταναστευτικό. Το ποσοστό αυτό, στη Λέσβο φτάνει το 83%, στη Χίο το 89% και στη Σάμο το 84%.

Η στάση των νησιωτών απέναντι στο μεταναστευτικό:

Όσον αφορά στο ερώτημα για τη στάση των πολιτών απέναντι στο μεταναστευτικό, οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου έδωσαν τις εξής απαντήσεις:
  • Το 65% απάντησε ότι «οι πρόσφυγες-μετανάστες αποτελούν απειλή για τη χώρα μας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο».
  • Το 21% απάντησε ότι «η παρουσία των προσφύγων-μεταναστών στη χώρα μας είναι αναπόφευκτη λόγω των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων».
  • Το 10% απάντησε ότι «οι πρόσφυγες-μετανάστες μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρία για τη χώρα αν ενσωματωθούν αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία».
  • Το 4% απάντησε ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.
Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, σε δείγμα 1.203 κατοίκων του Βορείου Αιγαίου από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2020.