Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Μεγάλες οι απώλειες των Τούρκων σε όλα τα μέτωπα

 
 
Ομαδικός τάφος με 70 εκτελεσμένους από τους μισθοφόρους του Ερντογάν βρέθηκε στη Συρία
Ο στρατός της Συρίας ανακάλυψε έναν ομαδικό τάφο στον οποίο βρίσκονται τα πτώματα 70 «αμάχων και στρατιωτικών που εκτελέστηκαν»
στα ανατολικά προάστια της Δαμαασκού, στην Ανατολική Γούτα, πρώην προπύργιο των τζιχαντιστών της Τζαΐς Αλ Ισλάμ, το οποίο πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, μετέδωσε το πρακτορείο Sana.
  
Ο ομαδικός τάφος εντοπίστηκε «στον κάμπο της Αλάαμπ» κοντά στην πόλη Ντούμα, ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας, πρόσθεσε το πρακτορείο αργά χθες Κυριακή το βράδυ.
Ο στρατός «σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές» εντόπισε «έναν ομαδικό τάφο αμάχων και στρατιωτικών που εκτελέστηκαν από ομάδες τρομοκρατών», διευκρίνισε το Sana.
Τον Απρίλιο του 2018 οι συριακές Αρχές ανακατέλαβαν την Ανατολική Γούτα, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των «μετριοπαθών» τζιχαντιστών έξω από τη Δαμασκό, έπειτα από μια μεγάλη επιχείρηση και συμφωνίες απομάκρυνσης.
Στο πλαίσιο αυτών δεκάδες χιλιάδες άμαχοι και τρομοκράτες εστάλησαν στη βορειοδυτική Συρία, όπου και ενσωματώθηκαν στις υπό τουρκική διοίκηση και μισθοδοσία ένοπλες τζιχαντιστικές συμμορίες.
Από το 2012 έως το 2018 οι ένοπλες οργανώσεις Τζαΐς αλ Ισλάμ και Φαϊλάκ αλ Ράχμαν κυριαρχούσαν στην Ανατολική Γούτα, όπου ήταν παρούσες και άλλες ομάδες, όπως η Άχραρ αλ Σαμ ή οι τζιχαντιστές της Χαγιάρ Ταχρίρ αλ Σαμ (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία).
Σύμφωνα με το Sana, ο επικεφαλής της στρατιωτικής Αστυνομίας της Δαμασκού Μοχάμεντ Μάνσουρ εκτίμησε ότι τα θύματα, ανάμεσά τους μία γυναίκα, εκτελέστηκαν μεταξύ του 2012 και του 2014. Περισσότερα πτώματα θα εκταφούν σήμερα, πρόσθεσε.
Ο ιατροδικαστής Αϊμάν Χελού επεσήμανε ότι «τα περισσότερα πτώματα βρέθηκαν με δεμένα τα χέρια», ενώ «οι περισσότεροι εκτελέστηκαν με μία σφαίρα στο κεφάλι».
Πολλοί ομαδικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στη Συρία, κυρίως στις περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Οι τζιχαντιστές της Τζαΐς Αλ Ισλάμ, υπό τουρκική διοίκηση πλέον, συμμετείχαν στην τρίτη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία με την επιχείριση «Πηγή Ειρήνης», ενώ αρκετοί έχουν μεταφερθεί στην Τρίπολη της Λιβύης για να υποστηρίξουν το καθεστώς Σαράτζ.