Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Εμπλοκές τουρκικών και ρωσικών μαχητικών στα τουρκοσυριακά σύνορα - Ρωσική επιχείρηση εικονικού βομβαρδισμού

 
Σύμφωνα με την ρωσική Nezavisimaya Gazeta χθες το μεσημέρι υπήρξαν αερομαχίες στα τουρκοσυριακά σύνορα μεταξύ της τουρκικών και ρωσικών μαχητικών, καθώς 4 ρωσικά αεροπλάνα συμπεριλαμβανομένων 2 βομβαρδιστικών, επιχείρησαν να περάσουν στον τουρκικό εναέριο χώρο από τη Συρία, πιθανόν για επιχείρηση εικονικού βομβαρδισμού. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ρωσικά αεροπλάνα προσπάθησαν να περάσουν στην τουρκική επικράτεια με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή με τα μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας. 
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν έχει ακόμη σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς από τη Nezavisimiya Gazeta. Αν επιβεβαιωθούν θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας πάνω από το Ιντλίμπ συνεχίζουν να αυξάνονται.
Σίγουρα αυτή η επιχείρηση είναι ένα μήνυμα της Ρωσίας προς την Τουρκία ότι σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης, η τουρκική επικράτεια βρίσκεται εντός εμβέλειας των βομβαρδιστικών της.
Στα τέλη του 2015, ένα ρωσικό Su-24 πετούσε στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, όταν ένα τουρκικό F-16 έπληξε το ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα την πτώση του αεροπλάνου και το θάνατο ενός εκ των πιλότων του.
Το περιστατικό αυτό προκάλεσε σημαντικές τριβές μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, καθώς ήταν λίγοι μόνο μήνες μετά την παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία.