Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Ρωσοτουρκικός πόλεμος και απο πίσω ο Τράμπ να στηρίζει τον δικτάτορα

 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν στη λήψη «άμεσων» επιπλέον μέτρων για την αποφυγή «μιας μεγάλης ανθρωπιστικής τραγωδίας»
 στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που έγινε μια μέρα μετά το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών από αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος, Τραμπ και Ερντογάν κάλεσαν τη Συρία και την Ρωσία να «σταματήσουν» τη στρατιωτική τους επίθεση στην συριακή επαρχία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το συριακό καθεστώς, η Ρωσία και το ιρανικό καθεστώς πρέπει να σταματήσουν την επίθεσή τους, πριν σκοτωθούν και εκτοπιστούν και άλλοι άμαχοι», τόνισε η αμερικανική προεδρία.
Παράλληλα ο Ερντογάν τόνισε στον ένοικο του Λευκού Οίκου «την αποφασιστικότητά του να εκκαθαρίσει στοιχεία του καθεστώτος» στην περιοχή Ιντλίμπ, ανέφερε η τουρκική ανακοίνωση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν

Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο των τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ εξέφρασε η Καγκελάριος, 'Αγγελα Μέρκελ στον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, νωρίτερα σήμερα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση και τα γεγονότα στο Ιντλίμπ, με το βλέμμα και στην ανθρωπιστική κατάσταση για τους εκτοπισμένους. Η κυρία Μέρκελ καταδίκασε τις «αδυσώπητες επιθέσεις» εναντίον τουρκικών μονάδων και ζήτησε τον τερματισμό των επιθετικών επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος και των ρώσων υποστηρικτών του. Ο κ. Ερντογάν και η κυρία Μέρκελ συμφώνησαν ότι είναι επείγον να συμφωνηθεί μια νέα κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν «το ταχύτερο δυνατό» πολιτικές συνομιλίες, ενώ η Καγκελάριος διαβεβαίωσε τον τούρκο Πρόεδρο για την αλληλεγγύη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ανθρωπιστική υποστήριξη των εκτοπισμένων στην Ιντλίμπ.