Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

«ISIS 3.0»: Ειδικός προειδοποιεί για νέα γενιά της οργάνωσης μετά τον θάνατο του Μπαγκντάντι

 
Το ISIS δεν έχει νικηθεί οριστικά και μπορεί να υπάρξει μια νέα γενιά της τρομοκρατικής οργάνωσης, δήλωσε ο Σουηδός ειδικός ερευνητής για την τρομοκρατία, Μάγκνους Ράνστορπ.
Το πρόβλημα με το ISIS και γενικότερα με τα αιτία του τζιχαντισμού, απέχει πολύ από να έχει επιλυθεί - ακόμη και με νεκρό τον αρχηγό του ISIS - δήλωσε ο Σουηδός επικεφαλής ερευνητής για την τρομοκρατία, Μάγκνους Ράνστορπ, προβλέποντας μια νέα γενιά του ISIS, ένα «Daesh 3.0» με νέους ηγέτες.
Με τον θάνατο του Μπαγκντάντι ο οποίος κάποια στιγμή είχε αυτοανακηρυχθεί σε «Χαλίφη όλων των Μουσουλμάνων», το ISIS που προηγουμένως είχε χάσει το λεγόμενο «χαλιφάτο» στη Συρία και το Ιράκ, αντιμετώπισε άλλη μια αποτυχία, αλλά απέχει πολύ από το να ηττηθεί πλήρως, τόνισε ο ειδικός.
«Δεν βασίζεται σε έναν μόνο ηγέτη. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς. Δεν εξαρτώνται από το να είναι ζωντανός ο Μπαγκντάντι, αλλά φυσικά είναι ένα εμπόδιο. Ωστόσο, απέχουν πολύ από το να ηττηθούν, παρότι ο Τραμπ θα το χρησιμοποιήσει πιθανότατα στην προεκλογική εκστρατεία και θα ισχυριστεί ότι (το ISIS) έχει εξουδετερωθεί εντελώς. Δεν έχει», προειδοποίησε ο Ράνστορπ, σε συνέντευξή του στον νορβηγικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK.
«Το Daesh (σ.σ. αραβική ονομασία του ISIS) θα επανεμφανιστεί. Θα υπάρξει ένα Daesh 3.0 με νέα ηγεσία. Νέοι ηγέτες περιμένουν στο παρασκήνιο και θα αναλάβουν», τόνισε ο Ράνστορπ.
Σύμφωνα με τον ίδιος, το ISIS άρχισε ήδη να προετοιμάζεται για απειλές για το «χαλιφάτο» από το 2015, διευρύνοντας την ηγεσία του και δημιουργώντας νέες μονάδες. Τόνισε επίσης ότι η ιδεολογία της οργάνωσης εξακολουθεί να υπάρχει και ότι προπαγανδιστικό υλικό είναι ακόμη διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Ο ίδιος ο Αλ Μπαγκντάντι επέλεξε τον διάδοχό του, τον πρώην Ιρακινό στρατιώτη Αμπντουλάχ Καρντάς, του οποίου η θέση ως «νομοθέτη» και «πολιτικού συμβούλου» του ISIS τού χάρισε το ψευδώνυμο «Ο Καθηγητής».
Ο Ράνστορπ πρόβλεψε ότι το ISIS θα παραμείνει στο παρασκήνιο για λίγο και θα προσπαθήσουν να το ανοικοδομήσουν, χρησιμοποιώντας δύο γνωστές στρατηγικές: Δηλαδή, να διακόψουν την ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από τον πόλεμο και να απελευθερώσουν φυλακισμένους που θα μπορούν να στρατολογήσουν. «Υπάρχουν άνθρωποι με σχέσεις με το Daesh που καραδοκούν στις σκιές και εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά άλλα μέρη. Είμαστε πολύ μακριά από το να έχουμε επιλύσει αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε ο ειδικός.
«Καλλιεργούν παιδιά για να γίνουν η επόμενη γενιά που θα αναλάβει. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά υπάρχουν άτομα που εργάζονται με φρενίτιδα πάνω σε αυτό στη Συρία και σε πολλά άλλα μέρη», κατέληξε ο Ράνστορπ, αναφερόμενος σε στρατόπεδα με νύφες του ISIS και με παιδά.
Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το Αλ Μπαγκντάντι είχε κυνηγηθεί σε υπόγεια σήραγγα από στρατιωτικά σκυλιά κατά τη διάρκεια επιδρομής των ΗΠΑ, οπότε και πυροδότησε ένα γιλέκο αυτοκτονίας, ανατινάσσοντας τον εαυτό του και τρία από τα παιδιά του.
Μετά τον θάνατό του, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των Φιλιππίνων, ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας.
https://sputniknews.gr/kosmos/201910295037793-isis-nea-genia-thanatos-mpagkntantin/